Prikazna Veter V Laseh

Aktualno

Božični Veter V Laseh V Sevnici, 14.12.2023

14. decembra 2023

Programi, Splošno, Veter v laseh

Božični Veter v laseh v Sevnici

Društvo borilnih veščin BV IPPON SEVNICA je v soboto, 2. decembra pripravilo tradicionalno prireditev Veter v laseh, ki so jo…

Preberi več
Športno Društvo Ris Božični Izziv

13. decembra 2023

Programi, Splošno, Veter v laseh

Božični izziv

V nedeljo 10. decembra so v Športnem društvu Ris izvedli enodnevni športno-družaben dogodek za otroke Božični izziv. Otroci stari od…

Preberi več
1d8a0429 1280x852

27. novembra 2023

Programi, Splošno, Veter v laseh

Veter v laseh v 2023

V letošnjem letu je 31 lokalnih izvajalcev pripravilo 56 brezplačnih športnih dogodkov Veter v laseh, na katerih je sodelovalo več…

Preberi več

O programu

Nacionalni športno-družbeni program Veter v laseh se pod sloganom S športom proti zasvojenosti odvija v številnih krajih po vsej Sloveniji že skoraj tri desetletja. Namen programa je širiti ljubezen do športa ter predstaviti športno aktivnost kot zdrav in zabaven način preživljanja prostega časa in najboljšo protiutež vsem oblikam (sodobnih) zasvojenosti. Ciljna skupina programa so otroci in mladostniki, saj se zdrav življenjski slog in dobre navade pričnejo oblikovati v otroštvu in se nadgrajujejo v obdobju mladostništva.

Glavni cilj programa Veter v laseh je mladim ponuditi raznolike športne aktivnosti v obliki brezplačnih eno ali večdnevnih dogodkov. V sklopu tega pa tudi osveščanje mladih in njihovih staršev o pozitivnih učinkih redne telesne dejavnosti in negativnih posledicah različnih oblik zasvojenosti ter spodbujanje in usmeritev mladih in njihovih družin v aktivno preživljanje prostega časa in redno športno udejstvovanje.

Akcija se že tradicionalno odvija od aprila do konca oktobra. V sklopu raznolikih dogodkov se preko 10 tisoč otrok in mladostnikov druži na več kot 50 prireditvah s pestrim športnim programom, ki vključuje raznovrstne športne animacije, poligone in igre. Poleg športnih aktivnostih na prizoriščih potekajo tudi spremljevalne kreativne dejavnosti, v okviru katerih se s svojimi programi predstavijo lokalne športne, zdravstvene, kulturne in ostale nevladne organizacije.

V preteklih letih smo koncept prevetrili ter ga približali potrebam in željam sodobnega otroka. V vseslovensko akcijo se lahko vključijo enodnevni dogodki, športni dnevi in športno-družabne prireditve za otroke in mladino. Vrednote, ki jih z ljubeznijo do športa širimo, so: zdrav in pozitiven pogled na življenje, veselje, ekipni duh, pripadnost, vztrajnost, disciplina, zdrava zabava, spoštovanje in delavnost.

Z bogatim športnim in spremljevalnim programom želimo dati mladim priložnost, da se ob športu družijo s svojimi najdražjimi na zdrav in zabaven način. Vse aktivnosti so pripravljene tako, da se lahko izvajajo brez predznanja, hkrati pa so zanimive tudi otrokom, ki že poznajo posamezno športno panogo. Poudarja in nagrajuje se angažiranost in motiviranost pri izvedbi, medtem ko je učinkovitost izvedbe manj pomembna, saj želimo, da mladi v športu in gibanju uživajo ne glede na telesne sposobnosti in rezultatsko uspešnost.

Akcijo pripravljamo v sodelovanju z lokalnimi organizacijami, društvi in osnovnimi šolami, ki jo s svojimi predlogi in pobudami soustvarjajo, hkrati pa prispevajo k njeni pestrosti, razsežnosti in razgibanosti. (Športne) organizacije, ki se vključijo v projekt, so deležne ustrezne strokovne, promocijske, informacijske in organizacijske podpore. Vsi lokalni izvajalci imajo poleg tega na voljo brezplačno uporabo maskot Športko in Vihra, ki še dodatno popestrita izvedene aktivnosti.
Akcijo podpirajo tudi nekatere občine, ki s podpisom pisma podpore potrdijo, da si v svojem lokalnem okolju prizadevajo za spodbujanje in uveljavljanje športnega življenjskega sloga med mladimi ter se po svojih močeh zavzemajo za zagotavljanje enakih možnosti druženja mladih ob in s športom v prostem času.

Za lažjo organizacijo smo za izvajalce lokalnih prireditev pripravili Navodila za organizacijo prireditve Veter v laseh.

K izvedbi dogodka lahko povabite znanega slovenskega športnika/športnico ali drugo znano osebnost, ki na dogodku sodeluje kot ambasador akcije. V tem primeru ga povabite k podpisu Pisma podpore.

Pred desetletjem je športno-družbena akcija Veter v laseh doživela prevetritev, in sicer s programom, ki temelji na ekipnem preizkusu motoričnih spretnosti. Mladi se zabavajo ob izvajanju atraktivnih športnih animacij različnih športnih panog ter v tradicionalnih, lokalno priljubljenih igrah. Dogodek popestrijo spremljevalne dejavnosti, maskoti Športko in Vihra pa vneseta dogajanju pozitivno energijo in igrivost.

Koncept prireditev temelji na ekipnem duhu, sodelovanju in povezovanju članov ekipe, ki skupaj izvajajo raznovrstne športne animacije in ustvarjajo v raznolikih delavnicah na temo zdravega in aktivnega življenjskega sloga. Ekipa sama izbira, katere športne in obšportne postaje bo obiskala v poljubnem vrstnem redu.

Prireditev ni tekmovalne narave, temveč poteka v sproščenem vzdušju. Vse aktivnosti so pripravljene tako, da jih lahko izvajajo otroci brez predhodnega predznanja, hkrati pa so zanimive tudi otrokom, ki že poznajo posamezno športno panogo. Poudarja in nagrajuje se angažiranost in motiviranost pri izvedbi, medtem ko je učinkovitost izvedbe manj pomembna, saj želimo, da mladi v športu in gibanju uživajo ne glede na telesne sposobnosti in rezultatsko uspešnost.

V brošuri so natančno opisani sistem prireditve, pravila, potrebni pripomočki in rekviziti za izvedbo posameznih športnih in obšportnih postaj, poleg tega so dodani natančni opisi poligonov, animacij in iger. Koncept prireditve z vsemi podrobnostmi si lahko preberete na Koncept prireditev.

V projekt se lahko vključijo izvajalci iz vrst športnih društev in zvez, osnovnih in srednjih šol, mladinskih centrov in sorodnih organizacij, in sicer z izvedbo športno-družabne prireditve za otroke in mladino.

Prijavite se tako, da izpolnete spodnjo prijavnico za sodelovanje v projektu, ki nam jo pošljete na e-naslov: vetervlaseh@sportna-unija.si.

Po prijavi boste po e‐pošti prejeli pogodbo, ki jo dopolnite s podatki izvajalca, terminom in lokacijo izvedbe programa ter jo podpisano in ožigosano, vrnete po e‐pošti, skenirano na e-naslov:  vetervlaseh@sportna-unija.si ali po navadni pošti na naslov Športna unija Slovenije.

Razpis traja od 1. 4. 2023 do 31. 10. 2023 oziroma do porabe razpoložljivih sredstev. Vsak izvajalec lahko prijavi več dogodkov.

Razpis Veter v laseh 2023 je zaključen.

Dodatne informacije o programu lahko dobite na e-naslovu: vetervlaseh@sportna-unija.si.

Fotogalerija

Predstavitveni video

YouTube video

Podporniki