Vadba Na Recept1

Aktualno

Šus Eurofitness

13. oktobra 2023

Programi, Splošno, Vadba na recept

Vadba na recept: brezplačne meritve, analiza in personaliziran program vadbe

Na Športni uniji Slovenije smo v 2021 začeli z izvajanjem edinstvenega programa v Sloveniji - vadbe na recept. Program se…

Preberi več

O programu

Vadba na recept je inovativen program telesne vadbe, ki je nastal kot odgovor na postkoronsko stanje na področju telesne (ne)aktivnosti na račun številnih omejitev in ukrepov. Program predstavlja edinstveno rešitev, kako po dolgotrajni odsotnosti gibanja in športno rekreativnih dejavnosti posameznike vključiti v vadbeni proces, ki bo temeljil na konsistentnosti, interaktivnosti in ustrezni motivaciji.

Na Športni uniji Slovenije smo najsodobnejšo fitnes napravo povezali z mobilno aplikacijo in jo podprli z ekipo kineziologov. Rezultat je personaliziran program vadbe, ki smo ga poimenovali vadba na recept. Prednosti programa je prepoznalo tudi takrat še Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je finančno podprlo pilotno izvedbo projekta v letih 2021 in 2022.

Program, ki temelji na konceptu gibalne pismenosti, se izvaja v sodelovanju s ŠUS Eurofitnes centrom, namenjen pa je odraslim med 18. in 65. letom starosti. Vključuje 60- urni personaliziran program vadbe, ki mu vadeči sledijo s pomočjo mobilne aplikacije, izvajajo pa ga lahko na kardio napravah in trenažerjih v prostorih fitnes centra, na prostem ali kar doma. Program je pripravljen skladno z oceno gibalne učinkovitosti, za katero se uporablja evropska gibalna značka (European Fitness Badge), s katero vadečemu pred začetkom izvajanja programa podamo informacijo o stanju njegove trenutne telesne pripravljenosti. Slednja je namreč osnova za pripravo primernega in učinkovitega programa telesne vadbe. Ne glede na to, ali vadeči program izvaja znotraj fitnes centra ali doma, mu je ekipa kineziologov ves čas na voljo s podporo, nasveti in tudi potrebno motivacijo.

Program Vadba na recept vključuje:

  • oceno trenutne, z zdravjem povezane telesne pripravljenosti;
  • pripravo analize meritev in posvet s kineziologom;
  • 60-urni personaliziran program telesne vadbe in
  • uporabo mobilne aplikacije BH GYMLOOP.

1. Za vsakega vadečega najprej pripravimo uvodno oceno njegove telesne pripravljenosti in gibalne učinkovitosti s pomočjo orodja Evropska gibalna značka (European Fitness Badge).

Evropska gibalna značka ali European Fitness Badge predstavlja nabor testov za oceno posameznikove, z zdravjem povezane telesne pripravljenosti. Vključuje sedem različnih vaj za oceno vzdržljivosti, moči, koordinacije in gibljivosti ter oceno telesne strukture in drže. Končni rezultat je skupek vseh ocen za vsako posamezno področje.

2. Sledita priprava in krajša analiza rezultatov meritev.

Na podlagi rezultatov meritev vadeči prejme certifikat z osebnim rezultatom in kratkimi priporočili za naprej.

3. Zadnji korak je priprava individualno prilagojenega vadbenega programa, ki se izvaja v aplikaciji BH GymLoop.

Rezultati meritev so osnova, na podlagi katere kineziolog lahko pripravi program telesne vadbe. Pred začetkom izvajanja programa vadeči opravi posvet s kineziologom, ki mu predstavi pravilno izvedbo vaj v njegovem programu. Kineziolog je vadečemu na voljo ves čas trajanja programa za podporo in motivacijo.

Vsak udeleženec do vsebine programa dostopa preko aplikacije BH Gym Loop, kar mu omogoča vadbo tako na fitnes napravah v ŠUS Eurofitness centru oziroma doma ali zunaj na prostem. V pomoč so mu video predstavitve pravilne izvedbe posameznih vaj. Aplikacija je enostavna za uporabo in je brezplačno dostopna na spletu za vse mobilne operacijske sisteme na njihovih prevzetih spletnih mestih (npr. Google Play).

Za več informacij o programu Vadba na recept smo vam na voljo na e-naslovu: vadbanarecept@sportna-unija.si.

Fotogalerija

Predstavitveni video

YouTube video

Podporniki