Teden Gibanja Banner

Aktualno

20230523 104847 1

3. junija 2024

Splošno, Teden gibanja

Rekordno število dogodkov v Tednu gibanja 2024!

Danes se je uspešno zaključila iniciativa Teden gibanja, ki smo jo letos obeležili z rekordnim številom dogodkov. Po celotni Sloveniji…

Preberi več
1d8a6728

27. maja 2024

Splošno, Teden gibanja

Pričel se je Teden gibanja 2024!

Z današnjim dnem se je tudi uradno pričela mednarodna iniciativa Teden gibanja, ki bo potekala vse do prihajajoče nedelje, 2.…

Preberi več

O programu

Teden gibanja (angleško Move week) je vsakoletni svetovni dogodek namenjen promociji gibanja in pozitivnega vpliva redne telesne dejavnosti na zdravje ljudi. Dogodek je bil prvič izveden leta 2012 v dvanajstih evropskih državah, do danes pa se je uspešno razširil tako rekoč po celem svetu. Navadno poteka konec maja oziroma v začetku junija.

Teden gibanja poteka pod okriljem Mednarodne zveze za šport in kulturo (ISCA) in je del širše kampanje Sedaj se gibljemo – Now We Move. ISCA nastopa v vlogi pobudnika in mednarodnega koordinatorja projekta, medtem ko je kot nacionalni koordinator v Sloveniji Športna unija Slovenije kot njihova članica.

V okviru Tedna gibanja se širom Slovenije in znotraj ostalih udeleženih držav odvijajo raznovrstne, brezplačne športno rekreativne aktivnosti in vadbe, namenjene različnim populacijam. Osrednji cilj projekta je skozi organizacijo in koordinacijo dotičnih aktivnosti promovirati gibanje in njegove pozitivne učinke, vključevati ljudi v telesno aktivnost in spodbujati k zdravemu načinu življenja. Vsi dogodki so za udeležence brezplačni.

Aktivnosti, s katerimi se izvajalci iz vrst športnih društev, organizacij, šol in tudi zdravstvenih centrov, najpogosteje vključijo v kampanjo, so:

• dnevi odprtih vrat društev – brezplačni preizkusi treningov in vadb
• brezplačne demonstracije raznih športnih panog
• tekaške prireditve
• kolesarske prireditve
• ulična dogajanja
• šolski športni dogodki
• preizkusi hoje
• meritve telesnih pripravljenosti idr.

Ključno vlogo pri organizaciji dogodkov igrajo t.i. »agenti gibanja« (angleško MOVE agents).

Agenti gibanja so promotorji gibanja, ki v svojem lokalnem okolju organizirajo in promovirajo športne aktivnosti v okviru Tedna gibanja. Njihova naloga je, da izberejo ustrezno lokacijo in ustrezno športno aktivnost, sestavijo potrebno organizacijsko ekipo, privabijo udeležence in aktivnost tudi izpeljejo.

Zelo pomembno je, da aktivnost vpišejo na uradnem portalu Tedna gibanja, da je pravočasno prikazan na seznamu dogodkov in na ta način viden širši množici.

Agenti gibanja so lahko tako posamezniki, kot celotne organizacije. Mednje spadajo šole, športna društva, univerze, klubi, podjetja, zdravstveni domovi in drugi.

V letu 2023 bo Teden gibanja potekal od ponedeljka, 22. maja do nedelje, 28. maja.

Vsak, ki želi sodelovati v kampanji, se preprosto pridruži tako, da postane »agent gibanja«. Registracija poteka na spletnem portalu. Agenti gibanja nato svoj dogodek vpišete v skupno bazo dogodkov, ga ustrezno promovirate in seveda tudi izpeljete.

Na uradni spletni strani projekta je na voljo pester nabor promocijskega materiala, ki vam je lahko v pomoč.

Uradna stran Tedna gibanja: moveweek.eu/
Razno promocijsko gradivo:  moveweek.eu/resources

Fotogalerija