IceHearts Europe

Icehearts Europe Facebook Cover 01

Breme duševnega zdravja in kriza v družbi, zlasti med mladimi, sta bila obsežno raziskana in potreba po intervencijskih programih je jasna iz osredotočenosti na duševno zdravje v delovni program EU4Health. Projekt ICEHEARTS Europe obravnava več zdravstvenih težav, s katerimi se soočajo otroci in mladina v današnjem času:

 • približno 20-25 % mladih trpi zaradi duševnih težav po COVID-19,
 • dolgotrajni trend nezadostne telesne dejavnosti 80 % mladostnikov resno ogroža zdravje in dobro počutje otrok in mladostnikov.

Zato je projekt Icehearts Europe edinstveno pozicioniran za obravnavanje stičišč telesne dejavnosti, duševnega zdravja in telesnega zdravja ter prinaša koristi na vseh teh področjih.

Icehearts je že opredeljen kot na dokazih temelječa in zelo uspešna najboljša praksa na Finskem. Icehearts Finland uporablja ekipne športe kot orodje za vključevanje otrok v socialno delo. Model zagotavlja dosledno dolgoročno podporo ranljivim otrokom. Vsako ekipo vodi mentor, ki izbrane otroke podpira v šoli, po šoli in doma že 12 let. V tim so izbrani otroci, ki potrebujejo posebno podporo in za katere je bilo zgodaj prepoznano tveganje socialne izključenosti. Otroci so izbrani v sodelovanju s strokovnimi delavci vrtca, šole in socialne službe. Otrokovi skrbniki se na koncu odločijo, ali bo otrok sodeloval v timskih aktivnostih in sprejel ponujeno podporo.

Iceheart Europe postavlja temelje za metodologijo Icehearts, ki se bo dodatno izpopolnila z mednarodnimi izmenjavami, prilagadila novim državam in njihovim kulturnim kontekstom ter pilotno testirala v številnih skupnostih po Evropi, tudi v Sloveniji. V projektu sledimo posebnim ciljem, nalogam, rezultatom in kazalnikom projekta za izboljšanje duševnega zdravja in dobrega počutja prikrajšanih mladih v Evropi prek vseevropske pobude, ki temelji na finskem modelu Icehearts.

Cilji projekta so:

 • izdelati model in orodja za evropsko implementacijo Icehearts modela,
 • izgradnja zmogljivosti v partnerskih organizacijah in organizacijah zainteresiranih strani za uvedbo IceHearts modela,
 • pilotna implementacija razvitega modela Icehearts v 5 evropskih državah, tudi v Sloveniji,
 • povečati evropsko ozaveščenost o Icehearts modelu in vključiti več držav in organizacij v uvajanje in razširitev omenjenega modela.

Partnerske organizacije:

 1. ISCA, Danska
 2. Športna unija Slovenije
 3. IceHearts Finland, Finska
 4. EuroHealthNet, Belgija
 5. Finnish Institute for Health and Welfare (THL)c, Finska
 6. University of Cassino and Southern Lazio (UNICAS), Italija
 7. University College of Cork, Irska
 8. Italian Institute of Public Health (ISS), Italija
 9. DGI, Danska
 10. SPIN, Estonija
 11. Fútbol Más Espana, Španija
 12. UISP (Italian Sport for All Association), Italija

Uradna spletna stran projekta: https://www.icehearts.eu/

Podporniki