Highlight 1

O programu

Dan športne rekreacije (European Fitness Day) je mednarodni dogodek, namenjen promociji gibanja. Cilj dogodka je približati raznovrstne športne aktivnosti ljudem vseh starosti in spolov. Osrednji del predstavlja mreža brezplačnih, enodnevnih dogodkov športnorekreativne narave, v sklopu katerih lokalni izvajalci odprejo svoja vrata vsem obiskovalcem in jih povabijo k preizkusu in participaciji v eni izmed organiziranih brezplačnih aktivnosti.

Izvajalci so lahko lokalna športna društva, fitnes centri, klubi in ostale športne organizacije ne glede na vrsto športne panoge in aktivnosti, ki jo izvajajo.

Cilji projekta:

  • promocija gibanja in pozitivnega učinka le-tega na splošno zdravje človeka;
  • vključevanje ljudi v telesno dejavnost in višanje števila fizično aktivnih prebivalcev;
  • omogočiti ljudem brezplačen preizkus raznolikih vadb in športnih aktivnosti v ponudbi lokalnih športnih organizacij;
  • približevanje manj znanih športnih panog ljudem in
  • promocija aktivnosti lokalnih športnih organizacij.

V mednarodno mrežo dogodkov Dan športne rekreacije se lahko vključijo tudi slovenski lokalni izvajalci z organizacijo dogodka v obliki »dneva odprtih vrat« ali s poljubno športno rekreativno prireditvijo, ki je za udeležence brezplačna.

Bistvo dogodka je omogočiti lokalnim prebivalcem možnost, da brezplačno sodelujejo na vadbenih programih lokalnih športnih društev in/ali znotraj ostalih športnih dogodkih.

Sodelovanje v projektu je tako odlična priložnost za promocijo lokalnega športnega društva in njegovih aktivnosti na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni.

Zainteresirane organizacije lahko postanejo del gibanja, organizirajo svoj dogodek in ga prijavijo preko spletne povezave: www.europeanfitnessday.com.

V zadnjih letih se v Sloveniji Dan športne rekreacije zelo pogosto izvaja kot del praznovanja državnega praznika Dan slovenskega športa, in sicer 23. septembra.

Idejna organizacija in pobudnica Dneva športne rekreacije je Mednarodna organizacija za šport in kulturo (ISCA), ki je bila s projektom uspešna na razpisu Erasmus+. Dogodek je bil prvič izveden leta 2016 z namenom, da postane tradicionalni mednarodni praznik športa. Leta 2018 je akcija uradno postala tudi del največje evropske kampanje za promocijo športa in gibanja Now We Move. Športna unija Slovenije v projektu sodeluje kot eden izmed partnerjev in nacionalni koordinator.

Več informacij je na voljo na uradni spletni strani projekta: www.europeanfitnessday.com

Fotogalerija

Podporniki