TAFISA Svetovni kongres

Tafisa Logo 2022 Mala

V letu 2017 sta Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS-ZŠZ) in Športna unija Slovenije pridobila organizacijo 27. svetovnega kongresa TAFISA, ki naj bi ga Slovenija gostila med 6. in 10. oktobrom 2021 v Portorožu. Naslovna tema kongresa TAFISA 2021 je »Sport for all in a Changing World« ali Šport za vse v spreminjajočem se svetu.

Organizacijski odbor kongresa je na seji 15. aprila 2021 ocenil, da je izvedba kongresa, kot je bila načrtovana od 6. do 10. oktobra 2021, zaradi nestabilnih svetovnih zdravstvenih razmer, ogrožena in izvršnemu odboru TAFISA predlagal, da se datum kongresa prestavi na 8. do 12. junij 2022. Hkrati je izpostavil nujnost prestavitve celotnega programa, torej svetovnega kongresa, generalne skupščine in 30. obletnice TAFISA. Izvršni odbor TAFISA je na svoji seji 22. aprila 2021 predlog Organizacijskega odbora kongresa v celoti sprejel.

Na 27. TAFISA Svetovnem kongresu, ki se je odvil v Grand hotelu Bernardin v Portorožu, so se zvrstili številni domači in tuji strokovnjaki in akademiki. Predstavili so svetovne smernice in trende na področju športa za vse, moč športa danes in jutri, govorili o sodobnih pristopih in primerih dobrih praks, ki uspešno spodbujajo gibalno nedejavne. Tema pogovora je bila tudi vloga mednarodnih športnih zvez pri razvoju športa mladih, uspešna uporaba sodobne tehnologije v šport ter številne druge zanimive teme.

V sklopu kongresa so podelili najvišje nagrade TAFISA – nagrade Jürgen Palm Awards – posameznikom, ki so pomembno in dolgoletno prispevali na področju mednarodnega športa za vse in telesne dejavnosti. Med prejemniki nagrad je bil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Njegovo častno pokroviteljstvo na 27. svetovnem kongresu TAFISA v Sloveniji ponazarja njegov pomemben prispevek k Športu za vse v Sloveniji in svetovnemu gibanju Šport za vse nasploh. V času njegovega predsedovanja je Slovenija postala prva država v Evropi, ki ima državni praznik, posvečen športu, kar priča o položaju Slovenije kot vodilne v športu za vse in vzor drugim državam na celini.

V petek 10. junija je bila popoldne na sporedu generalna skupščina, ki je bila hkrati tudi volilna. Za mesto novega predsednika sta kandidirala takratni prvi podpredsenik OKS-ZŠZ mag. Janez Sodržnik in generalni sekretar TAFISA Wolfgang Baumann. Mag. Janez Sodržnik je na skupščini od kandidature odstopil in tako je novi predsenik TAFISA postal g. Baumann, medtem ko Sodržnik ostaja član izvršnega odbora TAFISA.

Svetovni kongres TAFISA predstavlja odlično priložnost za nova spoznanja trendov na področju športa za vse in smernic svetovnih organizacij na tem področju. Organizacija kongresa je Slovenijo za nekaj dni postavlila v luč svetovne prestolnice športa za vse.

Več o programu in poteku kongresa je objavljeno na uradni spletni strani kongresa.

Uradna spletna stran kongresa

Podporniki