Zdrava vadba v Akademiji gibanja in veščin

Objavljeno

Programi, Splošno, Zdrava vadba
Objava

V Športnem društvu Ando Hirschmann redno, dvakrat tedensko poteka skupinska funkcionalna vadba s TRX trakovi. Vadba poteka v manjših skupinah z individualno obravnavo. S tovrstno vadbo z lastno težo postopno stabiliziramo trup, okrepimo in ohranjamo mišice na vseh delih telesa, prav tako razvijamo vzdržljivost v moči in poskrbimo za čvrsto, oblikovano telo. Vadbo s TRX trakovi kombiniramo z ABC Zdravo vadbo, posebej pri posameznikih, ki potrebujejo zelo postopno uvajanje v vadbo ali po določenih poškodbah za postopno obremenitev telesa.

Vadba se zelo priporoča ženskam po 40. letu, kot preventiva zmanjševanju kostne mineralne gostote (osteopanije) in zmanjševanju količine in kakovosti kostne mase (osteoporoze), kot tudi postopne izgube mišične mase (sarkopenije). Prednost trakov je v tem, da omogočajo vadbo ne glede na pripravljenost oziroma moč vadečega.

Ohranjanje telesne sposobnosti in zmogljivosti pozitivno vpliva na dobro počutje in splošno zadovoljstvo z življenjem. Vadba je raznolika, motorično ni zahtevna. Sama vadba ima še eno specifiko – vadečega ‘sili’, da stiska stabilizatorje (trebušne mišice), kar omogoča uspešno vključevanje notranjih trebušnih in hrbtnih mišic. Vaje, ki vključujejo več mišičnih skupin naenkrat, vplivajo na večjo porabo kcal in višji metabolizem.

V mesecu maju so v društvu izvedli tudi European Fitness Badge testiranje vadečih. Testiranje so izvedli peto leto zapored. Ocena telesne pripravljenosti vadečih pripomore k pripravi vadbenih programov, saj je to eden izmed načinov spremljanja napredka. Rezultati testov vadečim omogočijo primerjanje rezultata s posamezniki iste starosti in spola na evropski ravni in so spodbuda in motivacija za vzpostavitev aktivnega življenjskega sloga, individualno svetovanje s priporočili pa da vsakemu posamezniku vpogled tako na dobro razvite sposobnosti, kot tudi pomanjkljivosti.

Program redno obiskuje 10 do 15 udeleženk v starosti med 45 in 55 let. Vadba poteka vsak ponedeljek in sredo med 9.00 in 10.00 uro skozi celo leto razen julija in avgusta.

Projekt Zdrava vadba je sofinanciran s strani Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Fundacije za šport.

Podporniki

Nazaj