Športno društvo Trnovo: 115 let delovanja

Objavljeno

Člani, Splošno, Zdrava vadba, Zdravo društvo
224616970973291d8a5419 Mala

Športno društvo Trnovo letos praznuje 115 let svojega obstoja, začetki pa segajo daleč nazaj v leto 1908, ko je bilo ustanovljeno Sokolsko društvo Ljubljana II, ki je predhodnik društva.

Društvo je svojo dejavnost v tem obdobju pretežno posvetilo splošni telesni vzgoji svojih članov in usmerjalo svoje aktivnosti v zdrav življenjski slog z gibanjem na širšem področju južnega dela Ljubljane.

Leta 1940 je bilo pretežno s prostovoljnim delom članov, zgrajen obstoječi telovadni dom, ki se sedaj imenuje po našem zaslužnem članu Telovadni dom Cirila Staniča in še vedno služi svojemu namenu, kot center splošne telesne vzgoje v tem delu Ljubljane. Telovadni dom Cirila Staniča in Športno društvo Trnovo je v svoji bogati zgodovini omogočil športno dejavnost različnim športnikom v različnih športnih panogah: gimnastiki, košarki, odbojki, namiznemu tenisu, strelcem, balinarjem, itd. ter dijakom številnih srednjih šol, ki same niso imele lastne telovadnice.

V svojem športnem delovanju je dosegalo društvo s svojimi člani in ekipami tudi zavidljive rezultate predvsem na področju gimnastike in košarke. Njegovi gimnastični člani so bili državni reprezentanti in uspešni športniki, kot so Milan Kunčič, Lojze Kolman, Enis Hodžič in Aljaž Pegan. V košarki pa je moštvo Trnovega dolgo uspešno tekmovalo v slovenski košarkarski ligi in imelo v najboljših letih 7 moštvenih ekip, tako mladinskih kot članskih, moških in ženskih.

V zadnjem obdobju v društvu izvajamo številne rekreativne vodene vadbe, program Športna šola, kot temelj razvoja gibalnih sposobnosti otrok in mladine, rekreativno gimnastiko za otroke in mladino, teniške programe in rekreativne teniške lige, rekreativno košarko, balinanje in omogočamo da v naših prostorih deluje še kopica drugih aktivnosti zunanjih izvajalcev. V letošnjem letu smo svoje prostore za dva meseca odstopili tudi vrtcu Trnovo, ki je v času prenove v naših prostorih ter v našem športnem parku izvajal svoj celoten vzgojno izobraževalni proces.

V letošnji sezoni je bilo v športne in družabne aktivnosti društva vključenih več kot 500 rednih uporabnikov aktivnosti. Športno društvo Trnovo aktivno sodeluje v akcijah in projektih Športne unije Slovenije, Športne zveze Ljubljane in četrtne skupnosti Trnovo.

Ponosni smo na svojo 115 letno zgodovino, uspešno delujemo vse odkar so se na našem prostoru zbrali športni zanesenjaki, ki so se zavzemali za sokolske ideje in ustanovili to društvo. Tako kot v ostalih sokolskih društvih so tudi v Trnovem poleg teles krepili narodno zavest Slovencev ter spodbujali socialno interakcijo kar počnemo še danes.

Društvo je nosilec znaka kakovosti Zdravo društvo in izvajalec programa Zdrava vadba.

Program Zdravo društvo je sofinanciran s strani Fundacije za šport. Program Zdrava vadba je sofinanciran s strani Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter Fundacije za šport.

Nazaj