Šport in rekreacija sta del rešitve, ne problema!

Šport in rekreacija sta del rešitve, ne problema!

  • 13.10.2020
  • Kriza koronavirusa je zagotovo prizadela našo državo. Zdi se, da smo ob nenehnem sprejemanju novih ukrepov in omejitev tik pred ponovnim zaprtjem države. Je rešitev v vedno strožjih ukrepih?

Zadnji sveženj ukrepov oranžnega paketa predvideva zaprtje fitnes centrov in športnih dvoran, saj naj bi bila to tvegana okolja, čeprav točnih podatkov o tem ni.

Na slednje smo se predstaviki športne rekreacije odzvali enotno - redna športna vadba krepi imunski sistem, kar je bistvenega pomena pri boju s covid-19. Naj si sposodimo misel dr. Silva Koželja, doktorja psihologije, profesorja športne vzgoje in psihoterapevta: »Redna vadba je povezana z boljšim mentalni zdravjem, tisti, ki redno vadijo imajo zmanjšano možnost kardiovaskularnih bolezni. Splošno znano je, da aerobne aktivnosti zmanjšujejo simptome depresije in anksioznosti ter vplivajo na dobro razpoloženje.«

Raziskave dokazujejo, da fitnesi in ostali športni centri niso v nobenem primeru mesto žarišč okužb z Covid 19. Več o tem lahko najdete na povezavah na koncu prispevka. 

Zaskrbljujoč je tudi negativen vpliv ukrepov na najmlajše, o čemer so strokovnjaki razpravljali na novinarski konferenci "Občuten upad gibalne učinkovitosti in naraščanje debelosti slovenskih otrok v času COVID-19" konec preteklega meseca. Omejevanje gibanja zaradi razglašene epidemije kaže na slab obet za razvoj otrok tudi na drugih področjih.

V luči trenutnih razmer objavljamo pogovor iz včerajšnje oddaje Studio City z dr. Matjažem Figeljem (dr. Matjaž Figelj, dr. med., spec. interne medicine iz Splošne bolnišnice Dr. Franca Derganca, Nova Gorica). S Štefančičem govorita o trenutni epidemiološki situaciji skozi oči zdravnika, o njegovih pogledih na ukrepe in bolezen nasploh. Dr. Figelj med drugim poudarja, da je epidemija minoren medicinski problem.

Intervju si lahko pogledate na povezavi: https://4d.rtvslo.si/arhiv/studio-city/174724545 (od 23. minute dalje).

Prispevki in raziskave o pomenu športa in športne rekreacije pri premagovanju covid-19: