Do dobre energije brez energijskih pijač

Objavljeno

Programi, Splošno, Veter v laseh
Energijske Pijace Oglasi Brez 02

Ni vse zlato, kar se sveti. Energijske pijače niso za otroke in mladostnike.

Na Športni uniji Slovenije v partnerstvu z Ministrstvom za zdravje, s številnimi drugimi strokovnimi, športnimi in mladinskimi organizacijami ta teden nadaljujemo z akcijo osveščanja »Do dobre energije brez energijskih pijač,« s katero opozarjamo, da tovrstne pijače niso primerne za otroke in mladostnike. Za moč in energijo otroci in mladostniki potrebujejo predvsem uravnoteženo prehrano, redno ukvarjanje s športom ter kakovosten spanec.

Energijske pijače niso običajne brezalkoholne pijače. Vsebujejo kofein in druge snovi za poživitev, večji delež sladkorja ali sladila, ter barvila in arome. Zaradi dodanega sladkorja so povezane s tveganjem za prekomerno telesno maso, nastankom sladkorne bolezni tipa 2 ter propadanjem zob. Z eno popito pločevinko (500 ml) otroci in mladostniki zaužijejo tudi do 55 g sladkorja oziroma 11 vrečk (5g) sladkorja!

Zaradi nižje telesne mase so pri otrocih neželeni učinki pojavijo hitreje in bolj intenzivno kot pri odraslih. Vnos čezmernih količin kofeina, povezan s pitjem energijskih pijač, lahko kratkoročno vodi v spremenjen ritem bitja srca, višji krvni tlak, razburjenost, nervozo, tesnobo, glavobole, dehidracijo, bolečine v trebuhu, dolgoročno pa v povečano izločanje stresnih hormonov in težave s spancem. Energijske pijače vplivajo na delovanje živčnega sistema, srca in ožilja, prebavnega sistema in mišic.

Energijske pijače so v zadnjih dveh letih med mladimi pritegnile pozornost kot priljubljen način premagovanja utrujenost. Strokovnjaki opozarjajo, da je vpliv energijskih pijač na zdravje mladega človeka bolj kompleksen, kot ga predstavljajo oglasi, in tudi potencialno škodljiv. Študije kažejo, da lahko njihovo prekomerno pitje med drugim vpliva na kognitivne zmožnosti, ki se v času mladostništva še razvijajo. Raje kot da posežemo po energijski pijači, se odpravimo na sprehod ali svež zrak oziroma se odločimo za športno aktivnost, ki je lahko tudi odlična sprostitev.

Pogosto energijskih pijač ne ločimo od športnih napitkov, ki so namenjeni nadomeščanju izgubljenih snovi med naporno vadbo. Zaradi povečanega znojenja med vadbo in diuretičnega učinka kofeina lahko pride zaradi uživanja energijskih pijač med vadbo do hude dehidracije, močnejšega in hitrejšega bitja srca in zapletov delovanja srčne mišice, lahko se sprožijo srčne aritmije.

Za dobre telesne in miselne sposobnosti je pomembno predvsem, da otroci in mladostniki:

  • jedo uravnoteženo hrano,
  • so dovolj telesno dejavni, pa tudi,
  • da imajo pogoje za zadosten in kakovosten spanec oz. regeneracijo po telesnem naporu.

Čeprav so mladi pogosta in zelo enostavna tarča ponudnikov energijskih pijač, ki v svojih oglasnih sporočilih izkoriščajo povezanost z znanimi in uspešnimi športniki, računalniškimi igrami in seveda z zabavo, jih lahko odrasli ponudimo zgled, ponudimo boljše alternative ter jim obenem predstavimo ozadje oglasnih sporočil ter naučimo kritičnega mišljenja.

Energijske Pijace Splet

LETAK

Nazaj