Vadbi za starejše v športnem društvu Rekreativček

Vadbi za starejše v športnem društvu Rekreativček

  • 04.07.2022
  • Znotraj nacionalnega programa Aktivno staranje v športnem društvu Rekreativček izvajajo dve vadbi – Vadbo v zrelih letih in Terapevtsko vadbo. Vadbi potekata v Ajdovščini in Vipavi, za njuno nemoteno izvajanje pa skrbijo trije strokovno usposobljeni delavci.

Vadba v zrelih letih je namenjena starejšim od 65. leta, ki se zavedajo pomena ohranjanja gibalnih sposobnosti v pozni starosti. Poudarek je na gimnastičnih vajah, s katerimi se ohranja gibljivost in prožnost telesa ter vajah za moč hrbtnega, trebušnega in nožnega mišičja, s čimer se lahko učinkovito odpravljajo ali vsaj omilijo težave s hrbtenico, kolki in koleni.

Terapevtska vadba je namenjena iskanju lastnega zadovoljstva, zabave in sprostitve, hkrati pa odpravlja zdravstvene težave, ki ljudi ovirajo pri vsakodnevnih opravilih. Poleg vadbe na žogi vključuje tudi elemente vadbe, ki posamezniku pomagajo razviti uravnotežen mišično-skeletni sistem, boljšo držo ter optimalno fizično in duševno počutje. Cilj vadbe je ohranjanje gibalnih sposobnosti do pozne starosti, ter odpravljanje in blaženje zdravstvenih težav.