Za program Festival aktivnega staranja odobrena tudi evropska sredstva

Za program Festival aktivnega staranja odobrena tudi evropska sredstva

  • 25.02.2020
  • V letošnjem letu se je pričel dvoletni projekt ACTIVE AGEING FESTIVAL, v katerem bodo poleg nosilca projekta Športne unije Slovenije sodelovali še trije partnerji, ki delujejo na področju športa za vse.

Šport starejših postaja vse bolj aktualno področje tako v športnem kot tudi v zdravstvenem sektorju, kar potrjuje pridobitev sofinanciranja za mednarodni projekt ACTIVE AGEING FESTIVAL s strani Evropske komisije. Namen dvoletnega projekta je prenos dobre prakse programa Aktivno staranje, ki ga je razvila Športna unija Slovenije, v druge evropske države. V ospredju je promocija redne telesne vadbe v tretjem življenskem obodbju in povečanje deleža starejših, ki so redno telesno dejavni.

Projekt bo vključeval opredelitev koncepta dogodkov Festival aktivnega staranja, pripravo priporočil za redno telesno vadbo za starejše ter izvedbo promocijske kampanje za redno telesno dejavnost v starosti. Vsakodnevna telesna aktivnost v starosti poleg pozitivnih učinkov na telesno in mentalno zdravje ter vitalnost omogoča tudi podaljšanje zmožnosti za samostojno in neodvisno življenje, prav tako pa pomembno izboljšuje socialno življenje starostnikov. Vsekakor vsakodnevno gibanje in vključenost v organizirano telesno vadbo opazno povišuje kakovost življenja v vseh starostnih obdobjih, tudi v starosti.