Prvi Festival aktivnega staranja pod streho

Prvi Festival aktivnega staranja pod streho

  • 20.09.2017
  • V soboto, 16. septembra se je v športni dvorani v Zagorju ob Savi odvil prvi Festival aktivnega staranja pod organizacijo športnega društva Izlake, Zavoda za šport Zagorje in društva Šola zdravja.

Dogodek je bil pripravljen kot sklop predavanja in delavnic, s katerimi so organizatorji želeli udeležencem podati nekaj smernic in napotkov glede telesne dejavnosti in zdravega ter kvalitetnega staranja. Projekt Festival aktivnega staranja je namreč zasnovan kot niz dogodkov, ki so v prvi vrsti namenjeni starejšim in odraslim z namenom seznanjanja in povabila v redno telesno dejavnost.

Tina Lautar, profesorica športne vzgoje je zbranim spregovorila o pomenu športne aktivnosti za odrasle in starejše generacije. Razložila je kdaj, koliko in kako je potrebno izvajati vadbo, da bomo izboljšali gibljivost, vzdržljivost in moč. Kot je izpostavila, z izboljšanjem teh telesnih sposobnosti namreč laže opravljamo vsakdanja (fizična) opravila in živimo manj stresno.

V nadaljevanju je Milan Bedrač, trener nordijske hoje udeležence seznanil z izvorom in zgodovino nordijske hoje ter izpostavil pozitiven vpliv, ki ga ima ta športna aktivnost na celo telo. Zbrane je nato poučil o pravilni tehniki in primerni opremi. Poleg razgibalnih vaj je praktično prikazal pravilno uporabo palic, pravilno držo med hojo in osnovni korak.

Sledila je predstavitev društva Šola zdravja. Društvo in vaje iz jutranje telovadbe, ki jo člani društva izvajajo vsako jutro po različnih krajih po celi Sloveniji, je predstavila predsednica društva, Zdenka Katkič.

Pred začetnim predavanjem in med odmoroma so učenci Srednje šole Zagorje, smer zdravstvena nega udeležencem omogočili brezplačne meritve krvnega tlaka, količine sladkorja v krvi in mišične mase telesa.

Celoten program je bil med udeleženci, kljub manjši udeležbi od pričakovane, zelo dobro sprejet.