Odprta sta razpisa za programa Zdrava vadba in Vadba za zdrav hrbet

Odprta sta razpisa za programa Zdrava vadba in Vadba za zdrav hrbet

  • 01.06.2021
  • Objavljamo razpis za projekta: Vadba za zdrav hrbet in Zdrava vadba, v okviru katerih bo Športna unija Slovenije sofinancirala programe redne telesne vadbe.

Tudi v letošnjem letu bo Športna unija Slovenije nadaljevala z dvema projektoma: VADBA ZA ZDRAV HRBET in ZDRAVA VADBA, ki sta zaživela v lanskem letu. Moderen življenjski slog, v katerem prevladujeta sedenje in pomanjkanje gibanja, čedalje bolj vpliva na zmanjšano kakovost življenja. Sedeči način življenja in premalo gibanja vodi v zdravstvene težave, tako v obliki kroničnih nenalezljivih bolezni kot tudi v obliki nezmožnosti izvajanja določenih gibanj in v obliki bolečin (hrbet, sklepi ipd.). Redna in zadostna telesna vadba dokazano pozitivno deluje na človekovo zdravje, saj zagotavlja boljšo telesno zmožnost kot tudi psihološko zdravje, boljše spanje in dobro počutje, ugodno pa vpliva tudi na socialno vključenost ljudi. Z namenom omogočiti možnost strokovno vodene redne telesne vadbe čim širšemu krogu ljudi, bo Športna unija Slovenije letos vzpostavila dve novi nacionalni mreži rednih telesnih vadb: Vadba za zdrav hrbet in Zdrava vadba. 

VADBA ZA ZDRAV HRBET je projekt, ki je namenjen odraslim in starejšim ljudem obeh spolov, z različno stopnjo telesne pripravljenosti in športnimi predznanji in se odvija v vseh statističnih regijah. Udeležba na programu je brezplačna in vsem dostopna. Današnji sedeči življenjski slog je pripeljal do tega, da začnejo naše hrbtne in trebušne mišice slabeti, zato je redna vadba pomembna. Vadba za zdrav hrbet je sestavljena iz različnih gibalnih vaj, kjer je poudarek na moči, gibljivosti in stabilizaciji mišic trupa, mišic medeničnega obroča in ramenskega obroča.

Razpis za projekt je dostopen na povezavi Vadba za zdrav hrbet, prijavnica pa na povezavi PRIJAVNICA.

ZDRAVA VADBA ABC je prvi večmesečni načrtni program telesne vadbe v Sloveniji, ki je bil zasnovan v sodelovanju s strokovnjaki iz zdravstvene in športne stroke kot preventivno vadbo za spodbuditev in izboljšanje telesne pripravljenosti. Cilj programa je vključitev telesno nedejavnih in manj dejavnih ljudi v primerno zahtevno, redno in varno vadbo, s katero bodo po nekaj mesecih dosegli takšno raven telesne pripravljenosti, da se bodo lahko brez težav vključili v redne programe vadbe, ki zahtevajo osnovno stopnjo telesne pripravljenosti. Vadba je torej namenjena tako nedejavni in manj dejavni populaciji kot tistim, ki se po raznih dogodkih (poškodbe, nesreče, bolezni) vračajo v različne oblike telesne dejavnosti in si tako lahko obnovijo osnovno telesno pripravljenost.

Razpis za projekt je dostopen na povezavi ZDRAVA VADBA, prijavnica pa na povezavi PRIJAVNICA.

V primeru vprašanj in dodatnih informacij pišite na svg@sportna-unija.si.