Postavljen je nov svetovni rekord - najbolj množična spletna šolska ura športa

Postavljen je nov svetovni rekord - najbolj množična spletna šolska ura športa

  • 23.04.2020
  • V sredo, 22. aprila je je cel svet združil za izvedbo spletne šolske ure športne vzgoje, ki jo je vodila poljska športna pedagoginja.

Ko so bile odpovedane množične športne prireditve in je telesna aktovnost, kot jo poznamo, postala luksuzna dobrina, vodene vadbe preko spleta postajajo vse bolj popularne. Namen mednarodne iniciative On-line PE World Record attempt, ki jo je organizirala poljska športna organizacija V4Sport Foundation, je opozoriti na problem nezadostne ravni telesne aktivnosti in sedentarnega načina življenja, ki je še posebej v času izrednih razmer zaradi pandemije COVID-19 postala velika težava za vse večji del populacije. Svetovna zdravstvena organizacija spodbuja ljudi, da (p)ostanejo aktivni tudi v času karantene, saj to predstavlja pomemben del skrbi za zdravje.

Globalna spletna šolska ura športa je našla podpornike po celem svetu. Med njimi dve veliki organizaciji, ki delujeta na področju športa za vse, Active Healthy Kids Global Alliance (AHKGA) iz Kanade and International Sport and Culture Association (ISCA) s sedežem na Danskem. V Sloveniji je dogodek koordinirala Športna unija Slovenije. Številne šole, univerze, neprofitne organizacije, športni pedagogi in fundacije so se priključile in promovirale akcijo v svoji lokalni skupnosti.

Skupen trud je prinesel odličen rezultat, in sicer je preko 58 tisoč posameznikov spremljalo šolsko uro športa preko socialnega omrežja facebook, med njimi je bilo preko 11.900 gledalcev v živo, iz preko 45 držav - od ZDA do Avstralije in Japonske. In tako je postavljen nov svetovni rekord - najbolj množična spletna šolska ura športne vzgoje, ki jo je vodila izobražena športna pedagoginja. Številke so dejansko še višje, saj je ponekod preko enega računalnika dogodek spremljajo več posameznikov (v družini).