ISCA obeležila 25. obletnico delovanja

ISCA obeležila 25. obletnico delovanja

  • 24.02.2020
  • Mednarodna organizacija za šport in kulturo (ICSA) je pretekli konec tedna obeležila 25. obletnico delovanja. Dogodka ob obletnici se je na Danskem udeležil tudi podpredsednik ŠUS, mag. Patrik Peroša.

Na mednarodnem področju je pred dnevi obeležen pomemben dogodek. Mednarodna organizacija za šport in kulturo ISCA je 10. februarja obeležila svojo 25. obletnico delovanja. Športna unija Slovenije je njena dolgoletna članica in tesna partnerka pri večina pomembnih projektih v njeni izvedbi. Patrik Peroša, podpredsednik ŠUS-a je ob tem pomembnem mejniku na sedežu ISCA predsedniku Mogensu Kirkeby in generalnem sekretarju Jacobu Schouenborg izročil posebno plaketo v znamenju zahvale, sodelovanja in prijateljstva, ki ga organizaciji uspešno gojita že vrsto let.

ISCA je nastala kot odgovor na potrebo po povezovanju organizacij iz različnh držav in kultur, ki delujejo na področju športne rekreacije oziroma širše športa za vse. Med ustanovnimi člani je bila tudi Športna unija Slovenije. Danes organizacija združuje več kot 250 članic, ki podpirajo idejo o združevanju, deljenju in sodelovanju. ISCA vodi in sodeluje tudi v več projektih, ki so sofinancirani s strani Erasmus+ in ostalih ustreznih institucij, pri nekaterih od teh projektov je partner in nacionalni koordinator tudi Športna unija Slovenije.

Med večjimi projekti na področju promocije telesne dejavnosti, ki jih ISCA vodi, so Now We Move - največja evropska kampanja za promocijo športa in telesne aktivnosti ter za boj proti epidemiji telesne neaktivnosti. Vseevropski projekt Teden gibanja – MOVE WEEK je osrednji del omenjene kampanje, v katero se vsako leto vključijo tudi številni slovenski lokalni izvajalci z organizacijo Dneva odprtih vrat ali poljubno športno-rekreativno prireditvijo. No elevators day – Dan brez dvigal je prav tako pomemben del kampanje Now We Move, ki je namenjen promociji vsakodnevne uporabe stopnic namesto dvigala. Akcija poteka preko promocije gibanja in uporabe stopnic v medijih in socialnih omrežij ter preko izvedbe rekreativnih promocijskih dogodkov na lokalni ravni.

Projekt European Fitness day – Dan športne rekreacije se je prvič izvedel v letu 2016 z namenom, da postane tradicionalni mednarodni praznik športa. Namen projekta je približati raznovrstne športne aktivnosti in gibanje ljudem vseh starosti in spolov. Slovenski naziv projekta je Dan športne rekreacije. V lanskem letu so projekt nadgradili z akcijo OPEN STREETS DAY, v okviru katerega je potekala promocija telesnih aktivnosti na prostem.

Športna unija Slovenije je bila v sodelovanju z ISCA uspešna na razpisu EU Erasmus+ s projektom Move Transfer, v okviru katerega je Športna unija Slovenije v letih 2017 in 2018 prenesla program Športne unije Slovenije Zdravo društvo v Bolgarijo in Malto. V letih 2019 in 2020 je namen projekta Move transfer II implementirati program Zdravo društvo v še dve evropski državi: Italijo in Romunijo.

ISCA in Športna unija Slovenije sta partnerja tudi v projektu Defining skills and competences for sport to act as a tool for development of people and society in Europe (CHANGE), ki je prav tako podprt s strani Erasmus+ in Evropske komisije. Projekt obravnava uporabo športa za razvoj in vnos pozitivne spremembe v življenja ljudi in skupnosti.

V letu 2019 se je pričel dvoletni projekt pod okriljem ISCA z nazivom EU-China Mobilities: Grassroots Sport in Schools, Clubs and Outdoors. Glavni cilj projekta je z uporabo mobilnosti in izmenjav razvijati individualne kompetence in mrežo organizacij z namenom pospeševanja participacije v športu in medsebojnih vezi med Kitajsko in EU.

Športna unija Slovenije je bila v sodelovanju z ISCA uspešna na razpisu EU Erasmus+ s projektom Active Ageing Festival, v okviru katerega bo Športna unija Slovenije v letih 2020 in 2021 razvila program Festival aktivnega staranja v drugih evropskih državah. S tem se bo pridobljeno znanje in izkušnje iz v Sloveniji razvitega programa še nadalje širilo v tujino. V letošnjem letu pa bomo sodelovanje z ISCO okrepili še z mednarodnim projektom Physical literacy for life, ki v ospredje postavlja nov koncept gibalne pismenosti, ki telesno aktivnost in šport obravnava celostno ter telesno področje združuje s kognitivno, socialno in psihološko dimenzijo.