1. oktober naj bo Dan slovenskega športa

1. oktober naj bo Dan slovenskega športa

  • 01.10.2019
  • Strokovni svet športa za vse Olimpijskega komiteja Slovenije na čelu s predsednikom Janezom Sodržnikom je podal pobudo za razglasitev 1. oktobra za državni praznik športa z imenom Dan slovenskega športa. Pobudo so ob podpori ministra za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jerneja Pikala javno predstavili v Državnem zboru in pri predsedniku države Borutu Pahorju.

V Državnem zboru je bil na njihova prizadevanja sklican Odbor za izobraževanje, znanost in šport, na katerem so poslanci pobudu za promocijo športa, spodbujanje aktivnega športnega udejstvovanja državljank in državljanov ter s tem ustrezno nacionalno obeležitev poslanstva slovenskega športa z razglasitvijo državnega praznika z imenom »Dan slovenskega športa« soglasno podprli.

Pobudo je podprl tudi predsednik države Borut Pahor, ki je v ta namen priredil sprejem ob predstavitvi pobude za razglasitev 1. oktobra za Dan slovenskega športa kot državnega praznika v predsedniški palači. Vsebino pobude ter razloge za potrditev tovrstnega praznika je na sprejemu predstavil mag. Janez Sodržnik, prvi podpredsednik OKS ter predsednik Strokovnega sveta športa za vse OKS. Podanim utemeljitvam je pritrdil Miroslav Cerar, nekdanji telovadni šampion in olimpionik, podporo prazniku pa je na dogodku izrazil tudi vrhunski kolesar Primož Roglič. Dogodka se je s strani Športne unije Slovenije udeležil podpredsednik, mag. Patrik Peroša.

Sicer pa je bila prvotna ideja o tovrstnem prazniku podana prav na Športni uniji Slovenije ter kasneje poslana v obravnavo Strokovnem svetu športa za vse OKS, ki jo je nenazadnje potrdil.

Na OKS – ZŠZ poudarjajo, da 1. oktober, Dan slovenskega športa ne bo le še eden v seznamu slovenskih državnih praznikov, ampak bo le ta namenjen promociji športa v najširšem smislu in s tem skušal šport približati tudi vsem tistim, ki ga spremljajo od daleč. To bo dan, ob katerem naj sleherni državljan s svojo telesno aktivnostjo izrazi svoj odnos do športnega udejstvovanja.

Datum pobude ni naključen, saj je 1. oktobra 1863 bilo v Ljubljani ustanovljeno prvo telovadno društvo na Slovenskem, Južni Sokol. Postavljeni so bili temelji telovadnega društva, ki je spodbujal k telesni aktivnosti vseh Slovenk in Slovencev ter hkrati predstavljal temelje za razvoj športa v šolah razvoj športnih društev, izobraževanja kadrov na področju športa in številnih vrhunskih dosežkov.

 

 

1. oktober: Dan slovenskega športa