1. Nacionalno konferenco otvoril minister Šabeder

1. Nacionalno konferenco otvoril minister Šabeder

  • 10.04.2019
  • ​Včeraj se je na Gospodarskem razstavišču odvila 1. Nacionalna konferenca »Zdrava povezava – Združujemo moči za zdravje ljudi«, s katero so na Ministrstvu za zdravje obeležili letošnji Svetovni dan zdravja.

Na konferenci, ki jo je z uvodnim nagovorom otvoril minister za zdravje Aleš Šabeder, je svoje aktivnosti predstavilo 85 programov in projektov v izvedbi 75 različnih nevladnih in drugih organizacij, ki jih ministrstvo sofinancira v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje programov varovanja in krepitve zdravja za leta 2017 – 2019.

Programi, ki se izvajajo v sodelovanju s stroko, odlično dopolnjujejo delovanje javnih služb na področju zdravja, saj so nevladne organizacije bližje ljudem in zato lahko bolje naslavljajo potrebe najbolj ranljivih skupin prebivalstva. Kot je poudaril minister, zdravje ljudje najbolje krepimo tam, kjer živimo, delamo in preživljamo prosti čas. »Še tako dobro zastavljeni programi, ki jih pripravi stroka, v praksi lahko rodijo dobre rezultate zgolj, če se izvajajo v lokalnih okoljih". 

Na omenjen razpisu smo bili s projektom Veter v laseh – s športom proti zasvojenosti uspešni tudi na Športni uniji Slovenije. V ta namen smo program razširili in poleg brezplačnih enodnevnih dogodkov in vadb vključili še brezplačna predavanja za starše, brezplačne seminarje za izvajalce, urejanje igrišč in zunanjih površin ter pripravo nabora gibalnih iger za otroke. Aktivnosti v sklopu projekta izvajamo v sodelovanju s športnimi društvi, osnovni šolami in drugimi organizacijami.