8. FORUM ŠPORTA ZA VSE - NAJŠTEVILČNEJŠI DOSLEJ

  • 21.11.2013
  • V soboto, 9. novembra sta vzporedno potekala 8. FORUM ŠPORTA ZA VSE – LJUBLJANA V GIBANJU ter prvi strokovno-licenčni seminar. Srečanje z največjo udeležbo doslej (115 udeležencev) je potekalo v prenovljeni Športni hiši Ilirija, ki združuje prostore za telesno, mentalno, socialno in duhovno zdravje. Poleg odličnih predavateljev so se nam predstavila tudi društva s svojimi inovativnimi vadbenimi programi.

    IMG_7754_Small

    Forum je z nagovorom otvorila predsednica, Leni Fafangel, ki je zaželela dobrodošlico in na kratko predstavila delovanje Športne unije Slovenije. Sledil je nagovor Mojce Koligar, strokovne sodelavke, ki skrbi za programske vsebine unije in je bila odgovorna tudi za organizacijo foruma.


Srečanje je potekalo v treh sklopih. V prvem sklopu z naslovom Športna društva danes in jutri nam je s strokovnim predavanjem postregel dr. Miroljub Jakovljević, ki je spregovoril o zdravju prijaznih podjetjih kot o priložnostih za društva.

Med drugim nam je razložil, zakaj je dobro vlagati v promocijo zdravja na delovnem mestu in se ob tem dotaknil tudi Zakona o zdravju pri delu. Povedal nam je, kako načrtovati promocijo zdravja na delovnem mestu in tudi kako sodelovati z zdravstvenimi domovi in drugimi organizacijami na državni in lokalni ravni.

Sledilo je predavanje Pie Primec, strokovnjakinje na področju pridobivanja finančnih virov, ki je razložila način, s katerim bo Športna unija Slovenije pomagala svojim članicam pri iskanju primernih finančnih virov. Pomoč bo zagotovljena preko virtualne projektne pisarne, ki bo omogočala individualno osebno svetovanje, svetovanje preko elektronske pošte in oblikovanje večjih projektov na regijskih srečanjih.

Poleg omenjene podpore članicam, bo Športna unija Slovenije izvajala tudi brezplačno pravno svetovanje, v okviru katerega se bo izvajala brezplačna pravna pomoč. Namreč, društva pri svojem delu večkrat ne najdejo primernega odgovora. Svetovanje bo potekalo na tri načine: osebno, preko elektronske pošte in preko seminarjev. Omenjeno svetovanje je predstavil odvetnik Mitja Inkret.

Drugi del je nosil naslov Ljubljana v gibanju. Predstavnik Term Krka, Primož Potočar, nas je popeljal v svet Krkinih prostorov, predstavil športne priprave in Tecar terapijo. Nato je Andrea Backović Juričan predstavila projekt Lifecycle, ki spodbuja vseživljenjsko kolesarjenje. V svoji predstavitvi je zajela podroben opis projekta in nam med drugimi predstavila tečaj varne vožnje na kolesu. Dr. Maja Pori nam je predstavila posebnosti vadbe otrok in mladostnikov, ter nas opozorila na napake, ki se dogajajo v teh procesih. Podala je tudi nekaj koristnih nasvetov za trenerje in vaditelje vadb, kako naj postopajo s starši in mladostniki oz. otroci. Odlično predavanje smo poslušali s strani športne psihologinje Tine Jeromen, ki je med drugimi podala smernice za vodenje sestanka s starši. Seznanila nas je z osnovami komunikacijskega procesa, pripravila kratko vajo in razložila pomembnost neverbalne komunikacije. Direktor ŠUS Evrofitnesa, Gregor Pečovnik nam je slikovito predstavil Športno hišo Ilirija - Vse pod eno streho – za zdrav življenjski slog. V tem predavanju smo izvedeli marsikaj o bogati tradiciji prenovljene športne hiše. Pred zdravim prigrizkom smo se poučili tudi o zdravi športni prehrani in o slovenski kuhinji s prvo dipl. dietetičarko v Sloveniji Anito Kos.

IMG_7670_Small

Tretji del je bil namenjen članicam ŠUS iz osrednjeslovenske regije, ki so se predstavile s svojimi inovativnimi vadbami, in sicer Športno društvo Zadvor s svojo s celoletno akcijo Po klančku gor in dol, Društvo Šola zdravja z vadbo 1000 gibov, Športno atletsko društvo Mavrica z družinsko atletiko, ki je dejansko primerna vadba za vso družino, nazadnje pa so nas o veščini capoeire naučili fantje iz Capoeira Slovenija, ki so nam v živo prikazali zanimivo brazilsko veščino.

Zaključili smo s podelitvijo priznanj – potrdil za udeležbo strokovno – licenčnega seminarja, z zahvalo predsednice in s skupno fotografijo. Vsi, ki so želeli preizkusiti kapacitete Športne hiše Ilirije, so se po zaključku foruma odpravili v fitnes in/ali bazen ter SPA.

Športna unija Slovenije se zahvaljuje vsem predavateljem za strokovno bogate prispevke, udeležencem za ustvarjeno prijetno vzdušje in Mestni občini Ljubljana za finančno podporo pri organizaciji in izvedbi 8. Foruma športa za vse.