EFCS srečanje v Bordeaux (Francija)

EFCS srečanje v Bordeaux (Francija)

  • 11.05.2022
  • Evropska zveza za šport podjetij in zaposlenih (EFCS) je organiziral tri dogodke v Bordeaux (Francija) med 6. in 9. majem 2022. Zasedala sta Izvršni odbor in skupščina, organiziran je bil sestanek koordinatorjev za poletne igre 2023, poleg tega se je izvedla konferenca z naslovom trajnostno naravnan in družbeno odgovoren šport zaposlenih.

V petek 6. 5. 22 so še zadnjič v mandatu 2018-2022 najprej zasedali izvršni odbor in vse štiri komisije EFCS. Pregledana so bila vsa poročila, predvsem seznanitev z aktualnimi zadevami (igre, erasmus+ sport projekti itd.). Dan kasneje, v soboto 7. 5. 22 je zasedala skupščina, ki je bila tokrat tudi volilna. Poleg potrditve vseh letnih poročil za leto 2021 in programa dela za leto 2022 in 2023, so na tajnem glasovanju bile potrjene poletne igre 2027. Atene (Grčija) so 59 glasovi proti 40 glasom premagale Prago (Češka). Skupščina je tudi potrdila zimske igre, ki bodo v letu 2023 na Slovaškem (Štrbske Plešo) in leto kasneje v Bosni in Hercegovini (Jahorina).

Najbolj pomembna točka dnevnega reda so bile volitve članov Izvršnega odbora. Za predsednika in generalnega sekretarja sta bila ponovno izvoljena Didier Besseyre (Francija) in Musa Lami (Nemčija), finančnik ostaja Huges Campan (Francija). V novem izvršnem odboru 2022-2026 bo svoj drugi mandat imel tudi podpredsednik ŠUS, mag. Patrik Peroša. Skupščina je imenovala tri EFCS častne člane, ki so še posebej zaznamovali preteklost te organizacije; to so: Guy De Grauwe (Belgija), Vladimir Findak (Hrvaška) in Luigi Fortuna (Italija).

V nedeljo 8. 6. 22 so organizatorji poletnih iger 2023 (Bordeaux, Francija) predstavili vsa tekmovalna prizorišča tega največjega športnega dogodka za zaposlene v Evropi. Približno 10.000 tekmovalk in tekmovalcev se bo na igrah pomerilo v 37 športnih disciplinah. ŠUS namerava sodelovati na dogodku s svojo rekordno udeležbo, saj je mesto zelo atraktivno obenem raznolikost športnih disciplin nudi možnost praktično vsakomur, ki bi rad sodeloval. Registracije se bodo odprle po zaključenih junijskih igrah v Arnhem (Nizozemskem).

V ponedeljek je bila organizirana konferenca na temo trajnostno naravnanega in družbeno odgovornega športa podjetij. Dogodek je preko video nagovora odprla Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino Mariya Gabriel, župan mesta Bordeaux Pierre Hurmic in predsednik EFCS. Dogodek je bil zasnovan z dvema okroglima mizama katere je povezoval generalni direktor svetovne zveze v skvošu. V debati so svoje poglede izrazili pomembni govorci, kot npr. predsednica francoskega para olimpijskega komiteja, predsednica svetovne organizacije FCEM, podpredsednik regije Nouvelle Aquitaine, predsednica francoskega olimpijskega komiteja in drugi.