Prvi sestanek Organizacijskega odbora in Programskega sveta 27. TAFISA svetovnega kongresa

Prvi sestanek Organizacijskega odbora in Programskega sveta 27. TAFISA svetovnega kongresa

  • 05.02.2021
  • V torek, 2. februarja sta se prvič sestala Organizaciji odbor (OO) in Programski svet (PS) 27. TAFISA svetovnega kongresa, ki ga bo Slovenija gostila jeseni v Portorožu.

Sestanka, ki sta ju sklicala prvi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Zveze športnih zvez in predsednik OO kongresa, mag. Janez Sodržnik in predsednica PS kongresa, dr. Maja Pajek, prodekanja Fakultete za šport Univerze v Ljubljani sta potekala prek spleta in sta bla namenjena prvemu srečanju in medsebojnemu spoznavanju članov, predstavitvi in potrditvi organizacijskega koncepta kongresa ter osnutka kongresnega programa.

Portorož (Grand hotel Bernardin) bo med 6. in 10. oktobrom 2021 gostil globalno največji in najprestižnejši svetovni kongres športa za vse, katerega nosilec organizacijskih pravic je TAFISA – Mednarodno združenje športa za vse in poteka pod pokroviteljstvom Mednarodnega olimpijskega komiteja. Prvi tovrstni kongres je bil organiziran že leta 1969 v Oslu, Slovenija bo gostila njegovo 27. izvedbo. Sodeč po udeležbi na predhodnih kongresih (2015 – Budimpešta, 2017 – Seul in 2019 – Tokio) se pričakuje med 500 in 600 udeležencev iz več kot sto držav. Poleg kongresa, kjer se bodo obravnavale strokovne vsebine pod nosilno temo »Šport za vse v spreminjajočem se svetu«, bodo vzporedno potekali sestanki štirih projektov sofinanciranih s strani program Erasmus+ šport Evropske komisije. Ob kongresu bo potekala tudi generalna skupščina TAFISA, na kateri bo organizacija izvolila novo vodstvo ter na posebni slovesnosti v okviru kongresa obeležila svojo 30. obletnico aktivnega delovanja.

Ravno zaradi pestrosti in posebnosti letošnjega programa se pričakuje eminentne goste iz številnih mednarodnih organizacij (IOC - Mednarodni olimpijski komite, WHO - Svetovna zdravstvena organizacija, UNESCO - Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, ICSSPE - Mednarodni svet za šport in športno vzgojo, Evropska komisija, itd.). Častni pokrovitelj kongresa je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Organizatorja dogodka sta Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez in Športna unija Slovenije.

Na sestankih so sodelovali: generalni sekretar TAFISA, Wolfgang Baumann; predsednik TAFISA Europe, Peter Barendse; podpredsednik Združenja športa za vse Srbija, dr Dušan Mitić; dr. Janez Vodičar iz Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani; direktor TAFISA, Jean-Francois Laurent; projektni vodja TAFISA, Gaetan Garcia; podpredsednik Športne unije Slovenije, mag. Patrik Perosa; generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, Blaž Perko, generalni sekretar Športne unije Slovenije, Janez Ovsenik; generalna direktorica Slovenske turistične organizacije, mag. Maja Pak; dekan Fakultete za šport, Univerze v Ljubljani, dr. Damir Karpljuk; direktorica oddelka za šport za vse in šport na lokalni ravni Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, mag. Taja Škorc in vodja projektov iz Olimpijskega komiteja Slovenija-Združenja športnih zvez, Gorazd Cvelbar. Zaradi zadržanosti se sestankov nista mogla udeležiti dekanja Fakultete za turistične študije, Univerze na Primorskem, asist. prof. dr. Marijana Sikošek; prodekan Fakultete za turistične študije, Univerze na Primorskem, dr. Miha Lesjak, ter direktor občinske uprave Občine Piran, Daniel Tomljanović.

Generalni sekretar TAFISA Wolfgang Baumann, je v svojem nagovoru izpostavil: "Veselimo se kongresa v Sloveniji, ki se je že sedaj izkazala za odlično gostiteljico in je lahko z na področju športa številnim po svetu zgled in navdih."