Gibalna pismenost za različne interesne skupine - za vsakega nekaj - gibalna pismenost za vse!

Gibalna pismenost za različne interesne skupine - za vsakega nekaj - gibalna pismenost za vse!

  • 29.09.2020
  • Lastnosti gibalne pismenosti, ki idejo približajo različnim interesnim skupinam - staršem, trenerjem, športnim društvom,...

Spodnje r razlage gibalne pismenosti označujejo nekatere lastnosti, ki bodo idejo približale posameznim interesnim skupinam. Razlage še za druge interesne skupine najdete na naši podstrani Gibalne pismenosti.

Starši

Gibalna pismenost je vse tisto, česar se otroci skozi gibanje in telesno dejavnost naučijo o sebi, o drugih ljudeh in o svetu okoli njih. Vključuje razvoj telesnih, miselnih in življenjskih sposobnosti ter razvoj odnosov in vrednot. S spodbujanjem vaših otrok k več gibanja jim boste pomagali, da bodo živeli zdravo, izpolnjeno in produktivno življenje.

 

Šole in učitelji

Gibalna pismenost je celostna otrokova izobrazba, ki se pojavi preko izkušenj v gibanju in telesnih dejavnosti, ki so učencem na voljo. Zanjo je potrebna integracija telesnega, psihološkega, kognitivnega in družbenega razvoja.

 

Otroci in najstniki

Ko se giblje, se uči o sebi, o drugih ljudeh in o svetu okoli sebe. Ko je dejaven ali ko se ukvarja s športom in igro, se uči, kako se telo premika, kaj mu je všeč in kako sodeluje z drugimi. Gibanje mu ponuja pomembne priložnost, skozi katere se lahko nauči dragocenih življenjskih lekcij, hkrati pa v njem uživa in ostaja zdrav. Če uživa v gibanju zdaj in se ukvarja z njim tudi kasneje, mu bo to pomagalo pri ohranjanju zdravja, ko bo starejši.

 

Poglejte še ostale interesne skupina na podstrani Gibalne pismenosti - klikni sem.