20 let mreže FARE

20 let mreže FARE

  • 18.02.2019
  • Februarja mineva 20 let od ustanovitve mreže FARE – krovne organizacije, ki združuje posameznike, neformalne skupine in organizacije, ki se ukvarjajo z bojem proti neenakosti v nogometu.

Februarja 1999 so aktivisti iz 13 evropskih držav na ustanovni konferenci na Dunaju sprejeli akcijski načrt, v katerem so se zavezali k vzpostavitvi mreže, ki je postala znan kot »nogomet prosti rasizmu« z osnovnim vodilom, da opozorijo vodilne in odgovorne k ​p​rep​o​znavanju rasizma in ostalih ​o​blik diskriminacije v nogometu.

Zagnanost in navdušenje ustanovnih članov ter podpora UEFA po letu 2001 sta bili ključnega pomena za razvoj mreže v eno vodilnih krovnih organizacij na področju boja proti neenakosti v nogometu. Skozi leta je bila mreža FARE zelo uspešna pri uvajanju enakosti in nediskriminacije na dnevni red evropskega in svetovnega nogometa. Danes mreža deluje na področju boja proti vsem oblikam diskriminacije, vključno z rasizmom, ekstremnim nacionalizmom, seksizmom, trans- in homofobijo ter diskriminacijo invalidov.

Naslednja generalna skupščina mreže bo v Londonu aprila 2019, kjer bo počaščenih 20 članov mreže in 20 pionirskih igralcev. Sicer pa bodo aktivnosti, s katerimi bodo obeležili 20. obletnico, organizirane skozi celo leto.