Srečanje IO Tafisa in 9. svetovni dan hoje

Srečanje IO Tafisa in 9. svetovni dan hoje

  • 02.10.2017
  • Ta konec tedna je zaznamovalo pestro dogajanje na mednarodnem področju. V Varšavi se je sestal IO Tafisa Europe, srečanje pa je sovpadlo s svetovnim dnevom hoje, ki se je pod organizacijo Tafise odvil že deveto leto zapored. Podpredsednik ŠUS je priložnost izkoristil tudi za obisk poljskega Ministrstva za šport in turizem.

V petek so na Ministrstvu za šport in turizem podpredsednika ŠUS, mag. Patrika Perošo sprejeli strokovnjak za evropsko politiko, Marek Jedrejek, direktorica urada ministrstva, Joanna Zukowska-Easton, direktor oddelka šport za vse, Dariusz Buza in strokovna sodelavka, Małgorzata Szukalskla. Srečanje so izkoristili kot priložnost za izmenjavo informacij o urejenosti področja športa za vse tako na Poljskem kot v Sloveniji. Razpravljali so o organiziranosti civilne sfere in vlogi javnih inštitucij ter se dotaknili tako rekoč vseh vključenih deležnikov, od najmlajših do starostnikov. Zanimivo je, da ima Poljska na ministrstvu za šport poseben oddelek prav za področje športa za vse.

Pri pregledu finančne urejenosti se je izkazalo, da Poljska za področje športa za vse zagotavlja kar 25% sredstev iz državnega proračuna, medtem ko mu v Sloveniji namenimo manj kot 9% (3% Ministrstvo in 6% Fundacija za šport). Nekaj besed so v nadaljevanju namenili tudi možnosti sodelovanja obeh držav na razpisih Erasmus+.

V soboto se je sestal ožji del Izvršnega odbora Tafisa Europe, na katerem so razpravljali o prihodnosti organizacije. Med drugim so določili smernice ter se osredotočili na kratko oziroma srednjeročni program dela organizacije. Poleg rednih aktivnosti in dogodkov, med katere sodi Tafisa konferenca, ki poteka vsake dve leti ter tradicionalne igre, ki se odvijajo vsake štiri leta, so izpostavili potrebo po večji medijski podpori športu za vse, povezovanju članic in njihovem sodelovanju na projektih Erasums+, pri čemer ima ključno vlogo večje informiranje članic glede razpisanih rokov in ostalih informacij. Sledila je še priprava vsebin naslednjega sestanka Izvršnega odbora organizacije in sestanka z evropskimi članicami, ki bo v času svetovnega kongresa v Seulu.

25. svetovni kongres Tafisa bo med 15. in 19. novembrom potekal pod sloganom “Active World 2030 – Defining a New Horizon”. Kot vodilna svetovna organizacija na področju športa za vse se TAFISA aktivno spopada z vse večjo telesno nedejavnostjo v svetu in si prizadeva za vzpostavitev družbe, v kateri bo telesna dejavnost del vsakdanjega življenja. Na štiridnevnem dogodku pričakujejo okoli 400 udeležencev iz 50 različnih držav.

Sicer pa Športna unija Slovenije skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije kandidira za organizacijo svetovnega kongresa leta 2021 v Ljubljani.

V nedeljo pa je ulice Varšave napolnilo okoli 40.000 pohodnikov in tekačev, ki so se udeležili prireditve ob svetovnem dnevu hoje. Prvi vikend v oktobru se namreč že deveto leto zapored obeležuje Tafisa World walking day oziroma svetovni dan hoje. V ta namen po celem svetu potekajo številni dogodki, s katerimi želijo spodbuditi ljudi k gibanju in aktivnem preživljanju prostega časa. Gre za netekmovalne prireditve, ki so predvsem usmerjenje v druženje in zabavo ob gibanju, vsak udeležencev za sodelovanje prejme priznanje.

Tafisa, Varšava, 30.9.-1.10.2017