Ob začetku Evropskega tedna športa tudi 1. konferenca TAFISA Europe

Ob začetku Evropskega tedna športa tudi 1. konferenca TAFISA Europe

  • 20.09.2016
  • Pretekli petek, 16. septembra, se je v Sloveniji začel Evropski teden športa, ki se bo uradno zaključil 23. septembra z Olimpijskim festivalom - športno prireditvijo na Kongresnem trgu, ki mladim športnim navdušencem na enem mestu predstavlja vse, kar šport lahko ponuja.

V evropski teden športa smo v Sloveniji vstopili s TAFISA Europe konferenco, ki je v ljubljanskem Hotelu Lev potekala od petka, 16., do nedelje, 18. septembra. Olimpijski komite Slovenije in Športna unija Slovenije sta ob tej priložnosti gostila več kot 70 udeležencev iz 26-ih evropskih držav, ki so ves konec tedna razpravljali o trendih na področju športa za vse in primerih dobre prakse, s poudarkom na pomenu (mestnega) okolja kot platforme za razvoj »aktivnih mest«. Konferenca je potekala pod sloganom »Vzemimo si nazaj svoje ulice... vzemimo si svojo prihodnost« ("Take back your streets - Take back your future!"). Ob uradni otvoritvi konference je prisotne nagovorila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič.

Gre za prvo konferenco te vrste, katere namen je tesnejše sodelovanje in povezovanje članov TAFISA Europe in drugih temu področju naklonjenih deležnikov v Evropi, kjer je vloga športa vedno bolj pomembna.

»Vsi zaključki, ki smo jih uspeli v teh dneh izoblikovati, skupaj z sorodnimi organizacijami na področju športa za vse, nam dajejo nove priložnosti in obveznosti, da v prihodnje dejansko lahko na tem področju naredimo velike spremembe tudi v mestih, da približamo šport ljudem,« je o vlogi konference svoje misli strnil mag. Patrik Peroša, podpredsednik Športne unije Slovenije, ene od gostiteljic dogodka.

Sloganu #beactive, ki povezuje aktivnosti v okviru evropskega tedna športa, so sledili tudi organizatoji konference. Skupaj s Fitnes zvezo Slovenije so zagotovili priložnost za gibanje vsem udeležencem. Aktivni odmor je ponujal street work out poligon skupaj s trenerji fitnesa, gostje iz Nizozemske pa so predstavljali igro "shuffleboard". V okviru vodenega ogleda prestolnice, je bila organizirana prestavitev tradicionalne igre pandolo, v kateri se je pod vodstvom ekipe Zveze društev igre pandolo v Sloveniji lahko preiskusil sleherni udeleženec TAFISA Europe konference.

»Lahko rečem, da sem precej zadovoljen, saj je ta konferenca ena od najboj pomembnih rezultatov našega sodelovanja s TAFISO. Gre za nov korak pri razvoju v sodelovanju evropskih organizacij na področju športa za vse,« je ob otvoritvi konference dejal mag. Janez Sodržnik, prvi podpredsednik OKS-ZŠZ, eden najbolj zaslužnih, da je bila konferenca zaupana ravno Ljubljani.

Nenazadnje, oba organizatorja in TAFISA Europe so ob zaljučku podpisali tudi deklaracijo o povezovanji in aktivnostih do Evropske komisije, ko gre za to področje. »Verjememo, da bomo v prihodnje še uspešnejši in bomo učinkovito sledili cilju, da bo naša organizacija v tej regiji vodilna na področju športa za vse,« je ob podpisu dejal Sodržnik.

»Zelo sem navdušen nad srečanjem v Ljubljani, prvi TAFISA Europe konferenci. Neverjetno je, da se je konference udeležilo 26 držav iz Evrope, pa tudi Rusije in Ukrajine,« pa so bile sklepne besede Petra Barendse, predsednika TAFISA Eupore, ob koncu konefence v nedeljo.

 

1. TAFISA Europe konferenca, Ljubljana, 16.-18.9.2016