Mednarodni teden gibanja v znamenju dobrodelnosti

Mednarodni teden gibanja v znamenju dobrodelnosti

  • 01.06.2016
  • Za nami je uspešno zaključen Mednarodni teden gibanja, katerega častni pokrovitelj je bil predsednik republike, Borut Pahor. Mednarodni teden gibanja je podprlo tudi Ministrstvo za zdravje.
Tudi letos je teden gibanja, ki se vsako leto sočasno odvija v številnih državah, pri nas potekal v dobrodelnem duhu. V okviru projekta 10 krogov za 10 nasmehov, katerega glavni organizator je bilo tudi letos športno humanitarno društvo Never Give Up, se je dogodkov po vsej Sloveniji udeležilo veliko športnih navdušencev.

Kampanji se je pridružila tudi Zveza za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite, dogodkov pa so se pod geslom ‘’Total Inclusion’’udeležili tudi posamezniki s posebnimi potrebami. Veseli smo, da je v Mednarodnem tednu gibanja sodeloval tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), v sodelovanju z regijsko pripadajočimi enotami, ki so izvajali ocenjevanje zdravstvene primernosti za tek/hojo, meritve krvnega tlaka, telesne sestavne in promocijo presejalnih in preventivnih zdravstvenih programov.

Zbrana sredstva na desetih humanitarnih tekih gredo v celoti za 10 pomoči potrebnih posameznikov oz. družin. V nadaljevanju navajamo nekaj poudarkov posameznih dogodkov.

20. maja so dogodek v Trbovljah popestrile mažoretke in godba na pihala. Prav tako so bile prisotne organizacije, ki delujejo na področju zdravja, zaščite in varnosti v Zasavju, poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše s športnim poligonom. Srčno so donirali tudi člani športnega društva Beast Bears, ki so imeli v času teka trening.

21. maja se je dogajanje preselilo v Radovljico, kjer so tekli tudi najmlajši. Dan za tem so v Tolminu stadion prav tako napolnili najmlajši. V Škofji Loki se je 23. maja zgodila prav posebna otvoritev, s skupino Wild West. S tekom, plesom in dobro voljo so posamezniki, ki so se udeležili škofljeloškega dogodka pomagali družini, ki ji ekonomska situacija ni ravno naklonjena. S svojim obiskom je udeležence počastil tudi Peter Prevc.

24. maja je potekal tek na ptujskem Mestnem stadionu. Dogodka se je udeležil tudi Dejan Zavec z družino. S športi za invalide so se redstavili člani Društva za šport invalidov MOST Ptuj. Dogajanje je s funkcionalno vadbo pospestrila članica ŠUS, BINI&FIT ter območna enota NIJZ Maribor in predstavniki Zdravstvenega doma Ptuj. Po športnem glavnem delu so zaključili z živo glasbo.  

Dan za tem se je ekipa Never Give Up odpeljala še nekoliko bolj na vzhod Slovenije, v Ljutomer, poudarili pa so, da brez sponzorjev in donatorjev (Vzajemna, Toyota Slovenija, Lidl, Top Atlet, Perskindol Slovenija, Slovenska vojska, Športna unija Slovenije) ne bi uspeli organizirati dogodka. V velikem številu so se dogodka v Ravnah na Koroškem udeležili Ravnčani, ki so prav tako presenetili z živo glasbo.

V Kopru je otvoril plesni studio, sledila je ura Zdrave vadbe, predstavlila pa se je tudi vadba NIA, ki združuje ples, pilates in borilne veščine.
 
Zadnja dva dogodka sta se odvila v Trebnjem in Ljubljani. V okviru tradicionalnega turnirja "Plata - z nogometom proti diskirminaciji", so mladi vseh starosti igrali nogomet in druge športe v Zalogu. Glavni organizator je bilo Društvo Out in Slovenija. Na dogodku sta sodelovala tudi župan Ljubljane, Zoran Janković in raper Zlatko.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim in udeležencem v Mednarodnem tednu gibanja. Skupaj smo preživeli lep športni teden in pomagali pomoči potrebnim. Se vidimo spet drugo leto!