Teden gibanja - Move week

Teden gibanja je vseevropski projekt, ki kot del širše mednarodne kampanje Sedaj se gibljemo (Now we move) poteka pod okriljem Mednarodne zveze za šport in kulturo (ISCA). Namen mednarodne akcije Teden gibanja - Move week je širša evropska promocija koristi in pozitivnih učinkov redne telesne aktivnosti. Cilj je do leta 2020 za vsakodnevno gibanje navdušiti preko 100 milijonov evropskih državljanov in državljank. Športna unija Slovenije je nacionalni koordinator akcije, v okviru katere so običajno lokalne športne organizacije občanom ponudile raznovrstne brezplačne športne aktivnosti in vadbe v lokalnem okolju.

V letošnjem letu pa se je akcija zaradi izrednih razmer preselila na internet ter bo tako dostopna prav vsakomur v udobju domače sobe. Akcija bo letos potekala po vsem svetu med 25. in 31. majem. V tem tednu bomo lahko aktivni in telovadili pod vodstvom trenerjev iz različnih držav - spletne vodene vadbe MOVE Week Gym bodo na sporedu vsak delavnik ob 8:00, ob 11:00 in ob 19:00, ki bodo dostopne na povezavi ONLINE VADBE. Poleg tega bosta organizirana dva webinarja, prvi z naslovom 'The "New Normal" for Sports Clubs and Indoor Fitness Venues (Small, Medium and Large) During and After COVID-19’, predavatelj Toni Llop, Director of the Eurofitness verige iz Barcelone, drugi z naslovom 'Public Space and Physical Activity During and After COVID-19', predavatelj Ramon Marrades, Chief Strategy Officer pri La Marina de València in član izvršnega odbora organizacije Placemaking Europe.

V mednarodno mrežo dogodkov Move Week se lahko vključijo tudi slovenski lokalni izvajalci z izvedbo spletne vodene vadbe. Sodelovanje je odlična priložnost za promocijo dejavnosti društva oziroma športne organizacije na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. Vaš dogodek oziroma Dan odprtih vrat prijavite na povezavi PRIJAVA.

Za dodatne informacije o Tednu gibanja vam je na e-naslovu mojca.markovic@sportna-unija.si na voljo Mojca Markovič, sekretar za mednarodne in nepremičninske zadeve Športne unije Slovenije. Več o mednarodni akciji si lahko preberete na povezavi: MOVE WEEK

Projekt v letu 2020 sofinancira Fundacija za šport. Navodila, kako obveščati javnost, in logotipi so dostopni na povezavi FUNDACIJA ZA ŠPORT.

V Sloveniji je v preteklih letih osrednji dogodek akcije Teden gibanja predstavljal eden največjih športno humanitarnih projektov na slovenskih tleh, humanitarni projekt 10 krogov za 10 nasmehov, kjer člani Športno humanitarnega društva Vztrajaj - Never Give Up v 10 različnih mestih tečejo za 10 družin, ki so se znašle v nezavidljivem položaju in potrebujejo našo pomoč. Več o humanitarnih tekih lahko preberete na povezavi: 10 KROGOV ZA 10 NASMEHOV. Dogodki so v letu 2019 potekali od 31. maja do 9. junija, vsak dan od 16. do 20. ure v enem izmed krajev:

Petek 31.5.2019 KOPER, ATLETSKI STADION BONIFIKA    
Sobota 1.6.2019 TREBNJE, ŠPORTNI PARK TREBNJE 
Nedelja 2.6.2019 TOLMIN, ŠPORTNI PARK BRAJDA
Ponedeljek 3.6.2019 ŠKOFJA LOKA, STADION ŠKOFJA LOKA    
Torek 4.6.2019 TRBOVLJE, ATLETSKI STADION
Sreda 5.6.2019 POSTOJNA, ATLETSKI STADION    
Četrtek 6.6.2019 ORMOŽ, ATLETSKI STADION
Petek 7.6.2019 RAVNE NA KOROŠKEM, NOGOMETNI STADION RAVNE    
Sobota 8.6.2019 RADOVLJICA, STADION OŠ A.T.LINHARTA RADOVLJICA
Nedelja 9.6.2019 LJUBLJANA-TACEN, STADION POLICIJSKE ŠOLE TACEN

Projekt je bil prvič izveden leta 2012. Že v prvem letu je organizatorjem uspelo povezati več sto društev in posameznikov iz 15 držav. Na evropski ravni je pri izvedbi do sedaj sodelovalo 38 držav z več kot 6 tisoč organizatorji, ki so skupno pripravili več kot 14 tisoč dogodkov, ki se jih je udeležilo že več kot 3 milijone udeležencev.

Veseli nas odličen odziv slovenskih športnih delavcev v lanskem letu. V Sloveniji je bilo namreč med 28. majem in 3.junijem organiziranih preko 240 brezplačnih športno rekreativnih dogodkov v različnih krajih po vsej državi, ki se jih je udeležilo preko 14 tisoč rekreativcev, kar nas uvršča v sam vrh sodelujočih držav. Pregled izvedenih slovenskih in tujih dogodkov je na povezavi MoveWeek Slovenija