Odpravimo se na sprehod

Odpravimo se na sprehod

  • 25.11.2016
  • Hoja predstavlja najdostopnejši način gibanja in aktivnega druženja, s katerim lahko veliko naredimo tudi za svoje zdravje. Zato, vzemimo si čas zase in se odpravimo na sprehod.

Zakaj hoja

Hoja je ena najbolj enostavnih in varnih oblik športne rekreacije, ki ponuja možnosti aktivnega druženja, obenem pa predstavlja odlično izhodišče za zahtevnejše športno udejstvovanje. Ker jo lahko prilagodimo našim sposobnostim in telesni pripravljenosti, je primerna gibalna aktivnost za vsa starostna obdobja. Potrebujemo le par udobnih in primernih copat in vremenu primerno obleko.

Ker je to naše naravno gibanje, za katerega ne potrebujemo posebnih priprav ali pripomočkov, jo lahko hitro vključimo v svoj vsakdan. Načinov, kako lahko to naredimo, je več. Lahko se odpravimo na popoldanski sprehod v bližnji park ali travnik, v družbi prijateljev obiščemo eno izmed pohodniških ali treking prireditev, prav lahko pa se po vsakodnevnih opravkih podamo peš.

Pozitivni učinki hoje

Pozitivnih učinkov, ki jih ima redna hoja na naše zdravje, je zares veliko. Pozitivno vpliva na prekrvavitev telesa in naš srčno žilni sistem, krepi vezivno tkivo, pomaga pri oblikovanju in krepitvi mišic ter izboljšuje ravnotežje in držo. Med drugim spodbuja pravilno razporeditev kalcija v kosteh in pomaga graditi kostno maso, kar zmanjšuje verjetnost za razvoj osteoporoze. Tudi zato je hoja še posebej koristna v starosti. Ker pomaga pri pravilnem delovanju pljuč, izboljšuje tudi dihanje.

Redna hoja je odlično sredstvo za hujšanje in vzdrževanje primerne telesne teže, saj spodbuja presnovo, z njo pa poskrbimo tudi za svojo kondicijo, v primerjavi s tekom ali drugimi napornimi aktivnostmi pa je veliko bolj prijazna do sklepov.

Prav tako nezanemarljivi so pozitivni učinki, ki jih ima na naše počutje. Hoja nas krepi in pomirja, izboljšuje razpoloženje ter povečuje delovno storilnost. Po daljši hoji se namreč izločajo hormoni, ki vplivajo na dobro počutje, zato je odlična za sproščanje napetosti. Med hojo so misli bolj jasne, lahko se posvetimo razmišljanju, reševanju težav ali zgolj opazovanju prelepe narave. Pozitivno naj bi vplivala tudi na spanec.