Kako prenašati poletno vročino?

Kako prenašati poletno vročino?

  • 07.07.2016
  • ​Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v času visokih temperatur lahko škodljive vplive preprečimo.

Koga lahko vročina najbolj prizadene?

  • starejše in otroke,
  • bolnike: bolj ogroženi so bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja (npr. bolniki s srčno žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki,
  • bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi motnjami, nepokretni; na uravnavanje toplote vpliva tudi uživanje nekaterih zdravil),
  • osebe s socialno-ekonomskimi problemi (ljudi z nizkim socialno-ekonomskim statusom, brezdomce, socialno izolirane, prebivalce, ki imajo slabši dostop do zdravstvenih ustanov),
  • osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja (onesnaženemu zraku; imajo slabše bivalne pogoje: bivajo v podstrešnih stanovanjih, v slabše prezračenih ali prenatrpanih prostorih, brez naprav za klimatizacijo; delavce, ki delajo na prostem in prebivalce mest).

Kakšne težave povzroča vročina?
Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa:

  • kožne izpuščaje
  • vročinske krče
  • vročinsko izčrpanost
  • omedlevico - kratkotrajno izgubo zavesti
  • vročinsko kap.

Kako lahko preprečimo težave, ki lahko nastanejo zaradi vročine?
Težave preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto tako, da

  • zmanjšamo izpostavljenost vročini: se umaknemo v senco ali v hladnejše prostore.
  • zmanjšamo nastajanje toplote: omejimo fizično aktivnost - fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure ter uživamo »lahko hrano«, v manjših obrokih.
  • telesu omogočimo odvajanje toplote: s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin.

Ne pozabimo!

  • Ne pozabimo na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči (10.00 do 16.00) poiščimo senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo s sončnim zaščitnim faktorjem t.j. SZF oz. SPF najmanj 30 in zaščito pred UVA žarki.
  • V vročini se hrana hitreje pokvari. Bodimo pozorni na kakovost hrane, ki jo uživamo in pravilno ravnanje s hrano.
  • Zdravila shranjujemo na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca.
  • Upoštevamo nasvete zdravnika.
  • Spremljamo napovedi in opozorila preko sredstev javnega obveščanja.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje