UKC opozarja - vadba na trampolinu je lahko škodljiva

UKC opozarja - vadba na trampolinu je lahko škodljiva

  • 20.06.2016
  • Strokovnjaki iz Ginekološke klinike UKC Ljubljana so izdali opozorilo pred v zadnjem času zelo popularno vadbo na trampolinu. Kot opozarjajo, je tovrstna vadba lahko škodljiva, zaradi česar jo odsvetujejo vsem ženskam.

V raziskavah, opravljenih na športnicah, ki trenirajo trampolin, je bil ugotovljen visok odstotek urinske inkontinence oz. nehotenega uhajanja urina. Le ta se giblje od 67 odstotkov do celo 80 odstotkov. Poudariti je potrebno, da so to bila mlada dekleta, ki še niso rodila. V raziskavah se je tudi izkazalo, da so ta dekleta imela zaradi vadbe na trampolinu večje tveganje za nastanek nehotenega uhajanja urina, vetrov in spolnih motenj.

Kot poudarjajo strokovnjaki, med katerimi je tudi mag. Darija Ščepanović, ki je med drugim sodelovala pri pripravi programa telesne vadbe Zdrava vadba ABC, vadba na trampolinu povzroča čezmerne obremenitve mišic medeničnega dna in ostalih struktur v mali medenici, ki se sčasoma zaradi kronično povečanega pritiska v trebušni votlini lahko tudi poškodujejo. Posledica je lahko tudi urinska inkontinenca, kar je razvidno iz zgoraj omenjenih raziskav.

Uroginekološka stroka zato vadbo na trampolinu odsvetuje vsem ženskam. Za ženske po porodu, ki imajo oslabljene mišice, za ženske, ki jim nehoteno uhaja urin ali pa imajo težave z zdrsom medeničnih organov, pa je vadba na trampolinu škodljiva.

Povzeto po: http://www.kclj.si/