Poletje je čas za plavanje

Poletje je čas za plavanje

  • 06.08.2015
  • Poleti nas veliko opusti športne aktivnosti oz. prekine z vodenimi vadbami in se v prostem času prepušča brezdelju, druženju, več časa preživimo v družbi svojih otrok oz. družine, pa tudi dnevi so daljši. Če si za kak mesec ali dva vzamemo “dopust” od vodenih vadb, je to lahko razbremenitev za telo, tako s fizičnega kot iz psihološkega vidika.
Poletje je čas za razvajanje in tudi čas, ko se ne držimo toliko urnikov, sploh zato ker je tako zelo vroče. Biti čisto brez vsakega gibanja, pa tudi ni najbolje. V poletnem času najbrž več kolesarimo z družino, hodimo na dolge sprehode, morda celo v hribe in plavamo.
 
Plavanje – kjerkoli
Plavanje v morju, jezeru, reki ali bazenu je poleti odlična izbira. Telo ohladimo, hkrati pa je to zelo zdrava rekreacija za celo telo: okrepimo mišice nog, ramenskega obroča, mišice hrbta, prsne mišice in mišice trupa.
 
Pozitivni učinki plavanja:
  • izboljšuje splošno vzdržljivost in moč,
  • razbremenjuje kosti in sklepe,
  • povečuje gibljivost,
  • izboljšuje imunski sistem,
  • kuri maščobe,
  • lajša težave z dihali,
  • sprošča.
Plavanje za zdravo telo, za rehabilitacijo in hujšanje
Najbrž ste že slišali za različne stile plavanja: prsno, prosto, hrbtno, delfin. Ne bom razlagala detajlov, le nekaj pomembnih reči, ki jih je dobro upoštevati za zdravje. Plavanje je ena najboljših oblik športne rekreacije za tiste, ki bi želeli izboljšati svojo fizično moč, shujšati ali pa plavanje uporabiti v terapevtske namene. Sklepi pri plavanju trpijo bistveno manj kot recimo pri teku ali drugih vadbah, kjer so vključeni poskoki. Obstajajo pa poškodbe zaradi nepravilne tehnike plavanja. Plavanje je v kombinaciji z drugimi športi regeneracija za mišice.
 
Različni stili – pomembna je pravilna izvedba, da ohranimo zdravo hrbtenico in ostale sklepe
Skoraj vsak zna plavati žabico oziroma prsno. Že med gledanjem kopalcev na plaži je opaziti, da jih večina plava z glavo nad vodo. Seveda je super, da si ne uničimo frizuro, a tako plavanje ni samo nepravilno, pač pa povzroča bolečine v vratnem delu hrbtenice in posledično tudi poškodbe. Velikokrat pa nam zdravnik v terapevtske namene naroči plavanje, ne poudari pa pravilne tehnike plavanja. Super bi bilo, da bi imel zdravnik v ordinaciji kak letak z vsaj nekaj napotki pravilnega plavanja in pa telefonsko številko bližnjega plavalnega kluba, kjer se lahko tudi odrasli učijo plavanja – oz. pravilnega plavanja.
 
Koliko med vami pa zna plavat kravl? Ko osvojimo ta stil in se naučimo pravilne tehnike, veliko ljudi potem plava samo še kravl. Če med plavanjem kravla uporabljamo še plavutke, še dodatno oblikujemo mišice zadnjice in nog.
 
Hrbtno plavanje se pa najpogosteje uporablja za terapevtske namene, predvsem pri bolečinah v hrbtu, ker je pri temu stilu plavanja (če ga pravilno izvajamo) vratna hrbtenica poravnana oz. sproščena. Z uporabo plovčka, ki ga držimo z iztegnjenimi rokami, lahko še lažje kontroliramo smer plavanja.
 
Tečaj plavanja
Tečaji plavanja niso samo za otroke in za odrasle, ki sploh ne zanjo plavati. Na tečaju plavanja, se lahko z vaditeljem naučimo različne stile plavanja, pravilne tehnike plavanja, tako da potem na dolgi rok plavamo z večjim užitkom, pa tudi da lahko preplavamo daljšo razdaljo in plavamo čimbolj pravilno in si tako ne povzročimo težav recimo s hrbtom.
 
Simona Glavan, vaditeljica športne rekreacije in Zdrave vadbe ter promotorka Zdravih društev