Sodobna telovadba in gibi, ki danes izginjajo, zaradi česar ima težave s hrbtenico vsak drugi Slovenec

Sodobna telovadba in gibi, ki danes izginjajo, zaradi česar ima težave s hrbtenico vsak drugi Slovenec

  • 03.06.2016
  • Pri današnji populaciji gibi kot so potegi in potiski praktično popolnoma izginjajo iz vsakdanjega življenja. Posledice so zanemarjen zgornji del telesa in bolečine v hrbtenici, s čimer ima problem vsak drugi Slovenec. Rdeča nit vadbe ostaja aerobna dejavnost, ki ji moramo vsaj dvakrat tedensko priključiti vaje za moč in gibljivost.

Rdeča nit vadbe tudi danes ostaja aerobna dejavnost, je v svojem predavanju na temo Sodobne telovadbe, 31. maja, ob svetovnem dnevu športa in na Forumu Ljubljana v gibanju, poudarila dr. Maja Pori iz Fakultete za šport in članica strokovnega sveta Športne unije. Ob tem je dodala, da moramo vsaj dvakrat tedensko aerobni vadbi priključiti vaje za moč in gibljivost. V nadaljevanju smo strnili nekaj zanimivih poudarkov iz njenega predavanja.

Dr. Pori je povedala, da v preteklosti določenih vaj ni bilo potrebno delati, saj smo jih naredili že z dnevnimi opravili. Ko začnemo vaditi, so ključni prvi trije tedni, je prepričana. Takrat se začnemo bolje počutiti in opažamo, da nam telesna dejavnost koristi. Priporočila za aerobno dejavnost so telesna dejavnost vsak drugi dan pol ure. Po drugi strani pa vadba enkrat na teden 2 uri in pol ni najboljša izbira. Vadba mora biti toliko intenzivna, da nismo ravno sposobni žvižgati pesmi, ko smo telesno dejavni.

Dr. Porijeva je spomnila tudi na problem debelosti, saj je v Sloveniji danes vsak drugi Slovenec predebel. 15% državljanov je celo prekomerno težkih (podatki Cindi Slovenija). Zato so bili zanimivi njeni napotki za izgubljanje telesne teže. Pri hoji npr. 1 uro najbolje vplivamo na to, da bomo tudi malo lažji. Samo z vajami za moč se namreč telesne teže ne da kontrolirati.

Veliko težavo pri današnji populaciji vidi v izginjanju določenih gibov iz vsakdanjega življenja. Potegi in potiski so praktično popolnoma izginili, tudi otroci danes zelo redko plezajo. Tega se bomo najbolje zavedli, če se vprašamo ali se kdaj kam potegnemo ali kdaj kakšno stvar pri telovadbi povlečemo. Naš zgornji del telesa je zato zelo zanemarjen. Posledice so bolečine v hrbtenici, s čimer ima težave vsak drugi Slovenec. Potiske v vsakdanjem življenju še nekako delamo, dodaja Porijeva, potegi, upogibi in iztegi pa praktično izginjajo iz vsakdanjega življenja, zato prihaja do obrabe hrustanca. Če posameznik konstantno leta in leta nekih gibov nima, se v sklepu spremeni kot in prihaja do obrabe hrustanca.
Za jačanje zgornjega dela hrbtenice je sicer premalo, če dvigujemo samo roke, brez bremen. Pri tem pa moramo imeti močne ramenske mišice, ki nam bodo pomagale potegniti rame nazaj. Za mišice, ki so zakrčene je treba delati raztezne vaje, da jih podaljšamo. Tudi v pozni starosti se da gibljivost zelo dobro natrenirati, saj gre veliko preko treninga.

Nekaj napotkov dr. Maje Pori za boljšo gibljivost:
- Primer vaje, ki jo lahko izvajamo doma, brez dragih pripomočkov je raztegovanje prsnega koša med podbojem vrat.
- Ključna napaka pri raztezanju je dajanje rok na glavo, ko raztezamo vratne mišice. Vratne mišice raztegnemo z odklonom glave v levo, desno, naprej in nazaj, ne da bi si pri tem pomagali z rokami.
- Sedanje in vstajanje s stola je stvar, ki jo pogosto delamo zelo narobe. Ponavadi se opiramo na eno in isto stran.
- Da pri izvajanju vaj ohranimo raven trup, si pomagamo s palico, ki si jo z rokama prislonimo ob hrbet.
- Pravilna tehnika pri potegih – najprej potegnemo mišice ob lopatici, šele potem skrčimo komolce.

Dr. Pori se je ustavila še pri problemu inkontinence. Z zadrževanjem urina ima namreč težave ogromno ljudi. Most med fizioterapijo in športno stroko je Zdrava vadba, program Športne unije Slovenije, ki je nastal v sodelovanju s športno in zdravstveno stroko. Po štirih mesecih izvajanja Zdrave vadbe toliko natreniramo gibe, da se v nadaljevanju lahko vključimo v ostale programe, je zaključila dr. Porijeva.