Razgibajmo Ljubljano na sejmu Narava zdravje 2018

Razgibajmo Ljubljano na sejmu Narava zdravje 2018

  • 15.11.2018
  • ​S predstavitvijo testiranja telesne pripravljenosti European Fitness Badge in ostalih programov ŠUS bomo prihodnji konec tedna sodelovali na dogo​dku​ Razgibajmo Ljubljano na sejmu Narava zdravje 2018.

Med 29. novembrom in 2. decembrom bodo za obiskovalce sejma na voljo različne meritve, predstavitve programa za otroke in mladostnike z motnjami v duševnem razvoju ter program Mini olimpijada.

Zdravstvena fakulteta, Fakulteta za šport in Športna unija Slovenije bodo pripravili predstavitve meritev, s katerimi lahko preizkusite svojo kondicijo, Društvo za kulturo inkluzije in Zavod Janeza Levca Ljubljana bosta pripravila predstavitev programa Specialni telovaj, ki predvsem otrokom in mladostnikom z motnjami v duševnem razvoju in avtizmom omogoča redno telovadbo, na Mini olimpijadi pa bomo razgibali in s športom spoznavali okoli petsto malčkov iz ljubljanskih vrtcev.

Program dogodka Razgibajmo Ljubljano na sejmu Narava zdravje 2018

Preizkusite svojo kondicijo

Bi želeli izvedeti kakšna ja vaša trenutna stopnja telesne pripravljenosti? Izkoristite priložnost in se nam pridružite na brezplačnih meritvah v četrtek, 29. novembra ter še v soboto in nedeljo, 1. in 2. decembra na Gospodarskem razstavišču, na sejmu Narava zdravje.

Kondicijo se da izmeriti na različne načine, stopnjo pa izmerimo lahko tako dobro pripravljenim, kot tudi nepripravljenim, to je telesno neaktivnim ali premalo aktivnim odraslim in starejšim. Testi vključujejo različne enostavne vaje za oceno vzdržljivosti, moči, koordinacije in gibljivosti ter oceno telesne strukture in drže. Na podlagi testiranja posameznik prejme certifikat z osebnim rezultatom in kratkimi priporočili za naprej, omogočena pa je tudi primerjava s posamezniki njegove starosti in spola na evropski ravni. Osrednji cilj testiranja je s pomočjo individualne ocene posameznika spodbuditi in motivirati k aktivnejšemu življenjskemu slogu.

Vsem bodo na voljo tudi osnovne meritve pritiska, teže in sestave telesa (odstotki telesne maščobe, mišic) ter svetovanje športnih strokovnjakov. Vse meritve bodo brezplačne.

Partnerji testiranj so Športna unija Slovenije, Fakulteta za šport in Zdravstvena fakulteta.

Predstavitev programa Specialni telovaj

Na sejmu Narava zdravje bo potekal tudi Kongres športne rekreacije, njegova osrednja tema pa bo invalidski šport. Poleg predavanj in predstavitev si boste v petek, 30. novembra, lahko ogledali pristope poučevanja gibalnih vsebin za otroke z motnjami v duševnem razvoju in avtizmom, ki imajo v večji meri omejene gibalne zmožnosti. Predstavljena bo vadba Specialni telovaj, ki je namenjena omenjeni populaciji. Cilja vadbe sta razvijanje naravnih oblik gibanja ter socializacija s pomočjo športnih dejavnosti, po načelih individualizacije. Predstavljeni bodo tudi pristopi inkluzivnega poučevanja športa s poudarkom na socialni vključenosti invalidov v dejavnosti z večinsko populacijo.

Partnerji so Center Janeza Levca Ljubljana, Društvo za kulturo inkluzije in Fakulteta za šport.

Miniolimpijada

Z gibalno neaktivnostjo, tudi zdravje peša. Podatki raziskav kažejo, da slovenski otroci niso pri ravno najboljši kondiciji, povečuje se število otrok s prekomerno telesno težo, vse več pa jih prosti čas preživlja pred ekrani. Za šport moramo skrbeti od malih nog in na sejmu Narava zdravje, predšolskim otrokom, 29. in 30. novembra, ponujamo dva zabavna dneva gibalne abecede. Prireditev je za prijavljene vrtce brezplačna.

Partnerji: ljubljanski športni klubi in društva

Koordinatorji programa Razgibajmo Ljubljano so Športna zveza Ljubljane, Zveza športnih društev Krim, Zveza športnih društev Slovan, Športna zveza Univerze v Ljubljani.

Pokrovitelj programa Razgibajmo Ljubljano za nastop na sejmu Narava zdravje je Gospodarsko razstavišče.

Sofinancerja programa Razgibajmo Ljubljano sta Mestna občina Ljubljana in Fundacija za šport.