Na praktični delavnici o zdravju hrbtenice

Na praktični delavnici o zdravju hrbtenice

  • 24.10.2018
  • Kako nastanejo bolečine v križu ter predvsem kako si lahko s pravilnimi vajami in njihovim rednim izvajanjem pri tem pomagamo sami, je bila osrednja nit praktične delavnice Kako s primerno vadbo umirit in zmanjšati bolečine v križu, ki se je odvijala preteklo v nedeljo v Športni hiši Ilirija.
Z bolečinami v hrbtenici in križu se srečuje veliko ljudi, pogosto so težave povezane z načinom življenja, preveliko obremenitvijo zaradi prevelike telesne teže, poškodbami pri delu, športu itn. Kot je v uvodu poudaril Dejan Kernc, vodja delavnice, lahko za hrbtenico veliko naredimo že z razumevanjem njenega delovanja in uporabo pravilnih vzorcev gibanja.
 
Na praktično obarvani delavnici se je 35 udeležencev tako seznanilo predvsem s primeri vaj in položajev, ki pomagajo lajšati oziroma do določene mere preprečevati potenciranje bolečine.
 
Dejan Kernc, prof. šp. vzgoje, sicer doktorski kandidat kineziologije za področje bolečin v hrbtenici na Fakulteti za šport v Ljubljani, ki svojo poklicno pot posveča prav zdravju hrbtenice, je prav na podlagi primerov iz prakse opozoril na najpogostejše težave in primerne načine soočanja z njimi. 
 
Vsebinsko je delavnica ponudila odgovore na vprašanja in napotke tako tistim posameznikom, ki se z bolečinami srečujejo sami kot tistim, ki se v vlogi vaditelja ali trenerja vsakodnevno srečujejo s populacijo, ki trpi za tovrstnimi težavami.
 
Delavnice so se udeležili tako učitelji razrednega pouka in športne vzgoje ter strokovni kader s področja športa (trenerji, vaditelji), in sicer brez plačila kotizacije. Program se je namreč odvil v sklopu projekta Usposabljanje strokovnih delavcev v športu 2018-2022, ki je sofinanciran s strani Evropskega socialnega sklada Evropske unije in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Delavnica je obenem vključena v Katalog programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju za leto 2018/2019.  
 
 

Delavnica kako s primerno vadbo zmanjšati bolečine v križu, Ljubljana, 21.10.2018