MDPM Ajdovščina za starejše izvaja brezplačni funkcionalni vadbi

MDPM Ajdovščina za starejše izvaja brezplačni funkcionalni vadbi

  • 08.08.2023
  • Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina za ciljno skupino starejših občanov in upokojencev izvaja dve brezplačni funkcionalni vadbi, namenjeni izboljšanju zdravja in splošnega počutja.

Prva vadba se odvija dvakrat tedensko v skupnosti Skrilje v dvorani Osnovne šole Dobravlje. V povprečju se posameznega termina udeležuje od 12 do 16 vadečih. Druga vadba se izvaja enkrat tedensko v prostorih stare šole v skupnosti Stomaž, v povprečju pa jo obiskuje od 8 do 12 vadečih.

Vadbi sta si vsebinsko precej podobni. Vsaka vadbena enota se začne z ogrevalnimi vajami, čemur sledijo različne vaje za ravnotežje in stabilizacijo trupa, zdravo hrbtenico in pravilno držo, moč rok, nog ter trupa, vzdržljivost telesne mišične mase in gibljivost telesa. Glavnini sledi zaključek v obliki raztezanja in dihalnih vaj ob sproščujoči glasbi. Med urami vadbe vadeči uporabljajo različne rekvizite – trakove, uteži, valjčke in klopi.

Poleg omenjenih vadb je pomembno tudi izmenjavanje informacij in poučevanje vadečih. Znotraj programa vaditelji skupaj z vadečimi obravnavajo različne tematike, kot so zdravje hrbtenice, pravilne tehnike dihanja, zdravo prehrano, skrb za srce in ožilje ter sprostitvene tehnike.