110 let športnega društva Trnovo

110 let športnega društva Trnovo

  • 15.10.2018
  • Konec minulega tedna se je v parku športnega društva Trnovo odvila prav posebna slovesnost, društvo je namreč praznovalo že svojo 110 obletnico delovanja.

Športno društvo Trnovo, prej Sokolsko društvo Ljubljana II ter Partizan Trnovo, je svojo dejavnost v vseh teh letih posvečalo splošni telesni vzgoji svojih članov in usmerjalo svoje aktivnosti v zdrav življenski slog na širšem področju južnega dela Ljubljane. Leta 1940 je bilo pretežno s prostovoljnim delom članov, zgrajen obstoječi športni objekt, ki še vedno služi svojemu namenu, kot center splošne telesne vzgoje v tem delu Ljubljane. Športno društvo Trnovo je v svoji bogati zgodovini omogočil športno dejavnost različnim športnikom v različnih panogah: gimnastiki, košarki, odbojki, namiznem tenisu, streljanju, balinannju, itd. ter otrokom vrtcev in dijakom številnih srednjih šol, ki same niso imele lastne telovadnice. V svojem športnem delovanju je dosegalo zavidljive rezultate predvsem na področju gimnastike in košarke. Njegovi gimnastični člani so bili državni reprezentanti in uspešni športniki, kot so Milan Kunčič, Lojze Kolman, Enis Hodžič in svetovni prvak na drogu Aljaž Pegan.

Ob slavnostnem jubileju je prireditev povezoval, sedaj Trnovčan, Peter Poles, za glasbene vložke pa je poskrbel trnovski raper Klemen Klemen. Slavnostni govorci - predsednik društva Janez Ovsenik, predsednik Športne unije Slovenije ter podžupan MOL Dejan Crnek ter prvi podpredsednik OKS združenja športnih zvez in predsednik Športne zveze Ljubljana Janez Sodržnik so predstavili zgodovinske okoliščine delovanja društev, vizijo na področju športa za vse ter pomen povezovanja za razvoj športne rekreacije v Sloveniji.

Prireditev se je končala s prijetnim druženjem vseh generacij članov društva, ubujanjem spominov in tlakovanjem ambicjozne prihodnosti enega najštevilčnejših in aktivnih ljubljanskih športnih društvev.

ŠD Trnovo, 110 obletnica, 5.10.2018