WHO pripravil projekt GAPPA za promocijo telesne aktivnosti

WHO pripravil projekt GAPPA za promocijo telesne aktivnosti

  • 11.05.2018
  • Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se je domislila načrta, kako se lotiti zaskrbljujočih težav s premajhno telesno aktivnostjo. Pripravila je poseben načrt za globalno promocijo telesne aktivnosti (GAPPA), ki naj bi jo njena Generalna skupščina potrdila na majskem zasedanju v Ženevi.

Na WHO so izrazili skrb nad tem, da je bilo v zadnjih desetih letih v Evropi premalo storjeno za promocijo telesne aktivnosti. V zadnjem letu so evropske države zaradi premajhne aktivnosti svojih državljanov zapravile več kot 80,6 milijarde evrov, kar je enako znesku, ki ga svetovne države na letni ravni namenijo za zdravila proti raku, v Evropi pa zavoljo premajhne fizične aktivnosti vsako leto umre približno 500.000 ljudi.

Na Svetovni zdravstveni organizaciji so odločeni, da se tem težavam zoperstavijo resneje, to pa nameravajo storiti s projektom GAPPA. WHO je doslej izdala dva osnutka tega projekta, njen zadnji, ki ga je objavila lanskega decembra, pa je dolg 50 strani.

Projekt GAPPA uživa veliko podporo. Med organizacijami, ki so ga javno podprle, je tudi Mednarodna organizacija za šport in kulturo (ISCA), ki v teh dneh poziva ljudi, da povzdignejo svoj glas in na družabnih omrežjih izrazijo podporo projektu, to pa lahko storijo tako, da svojim sporočilom dodajo oznaki #gappa ali #activevoice.

WHO bo končno odločitev o sprejetju projekta sprejela na zasedanju Generalne skupščine, ki bo med 21. in 26. majem 2018.